Επ. Εθελοντισμού: Πάνω από 200 εκ. μετανάστες υπάρχουν σήμερα στον κόσμο

  Σήμερα, υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2016, περίπου 2.510 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αναφέρει σε μήνυμα του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.

«Σε μια περίοδο που ολόκληρη η κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι μετανάστες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που αυτή δημιουργεί και γίνονται συχνότερα θύματα της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων αλλά και στόχος βίαιων επιθέσεων και κακοποιήσεων. Πολλοί μετανάστες δυστυχώς ζουν και εργάζονται υπό τις χειρότερες συνθήκες, με τη ελάχιστη πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μια κατάσταση που τους καθιστά δυσανάλογα ευάλωτους στον εκβιασμό και τη βία», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο κατά τη διάρκεια χιλιετηρίδων, από επιλογή ή υπό απειλή βίας, και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο άμεσο μέλλον.

«Επειδή οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να ζήσουν και να εργαστούν, θα πρέπει όλοι οι φορείς (κράτη, κοινωνία των πολιτών, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις) να συνδράμουν, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία τους τηρώντας όλα όσα προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη: ότι η «έμφυτη αξιοπρέπεια, καθώς και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο». Πολλές είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες στοχεύουν τις δράσεις τους στην υποστήριξη των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι μία εξ αυτών, είναι η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία είναι ανεξάρτητη, διεθνής, μη κυβερνητική, κοινωνική οργάνωση με κλάδους και αντιπροσώπους σε 130 χώρες.

«Ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις (προσφυγιά, μετανάστευση). Στη χώρα μας, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις συμβάλλουν πάντοτε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους μετανάστες που καταφεύγουν στο νησί μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη», συμπληρώνει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε όλους αυτούς που έμπρακτα εργάζονται για τη στήριξη των μεταναστών και να συνδράμουμε στο έργο τους.

«Μόνο εάν επιτελέσουμε το καθήκον μας (ατομικά και συλλογικά) να προστατέψουμε αυτούς που τρέπονται σε φυγή λόγω της βίας και των διωγμών, μόνο αν αποδεχτούμε τις ευκαιρίες που οι πρόσφυγες και μετανάστες προσφέρουν στις νέες κοινωνίες τους, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία και δικαιοσύνη για όλους», καταλήγει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, στο μήνυμα του.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες αποκαλύψεις για την φρικιαστική υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό-«Μου είπε ότι η γυναίκα του παρίστανε την κοιμισμένη»
Συνελήφθη 22χρονος για τη στυγερή δολοφονία νεαρής κοπέλας στη Γαλλία-Βρέθηκε θαμμένη σε δάσος
Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή-Κάλεσε νέες εφεδρείες το Ισραήλ και προετοιμάζεται για πόλεμο
Αβέβαιη παραμένει η τύχη των 64 ομήρων της Χαμάς έναν χρόνο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Τουλάχιστον 15 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα σήμερα στο Λίβανο
Πάνω από 1.500 μέλη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις επιθέσεις με τους βομβητές
Εκτελέστηκε ο Μαρσέλους Γουίλιαμς-Για πάνω από 20 χρόνια δήλωνε αθώος για τον φόνο μιας λευκής γυναίκας
Για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ-Με επίθεση βόρεια της Βηρυτού απαντά το Ισραήλ
Πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στο Τελ Αβίβ και αναχαιτίστηκε-Σειρήνες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή