Μας έχουν σε δεύτερη μοίρα φωνάζουν οι επιδοτούμενοι ασθενείς

 Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους πολίτες οι συχνές καταγγελίες από ασθενείς αλλά  και γιατρούς, σχετικά με την ποιότητα υγείας και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε επιδοτούμενους ασθενείς, που παραπέμπονται από τα κρατικά νοσηλευτήρια ,σε ιδιωτικές κλινικές για χειρουργικές επεμβάσεις.
Σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, οι όποιες καταγγελίες που έρχονται στην δημοσιότητα, θα πρέπει να διερευνώνται με βάση την ασφάλεια και ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς και σίγουρα είναι πολλές.
 
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ Μάριος Κουλούμας εξέφρασε την ανησυχία του ,δηλώνοντας ότι η ομοσπονδία, πριν την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για επιδοτούμενους ασθενείς , είχε καταθέσει τις εισηγήσεις της έτσι ώστε οι  ασθενείς να μην τυγχάνουν ιδιαίτερης ή δεύτερης μεταχείρισης και να αποφευχθεί η μη αξιοκρατική επιλογή των νοσηλευτηρίων. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία είχε προτείνει την θέσπιση ειδικών πρωτοκόλλων για την προκήρυξη των επιλογών των νοσηλευτηρίων καθώς και  τον συχνό εποπτικό έλεγχο του προγράμματος των επιδοτούμενων ασθενών. Παράλληλα πρότεινε, την χρήση ειδικού ερωτηματολογίου έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να μεταφέρει τις εντυπώσεις ή τα παράπονα από την περίθαλψή του.

Πώς απαντά το Υπουργείο Υγείας 
Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας ,μέσω της Γενικής Διευθύντριας του Χριστίνας Γιαννάκη, δηλώνει, ότι οι όποιες καταγγελίες απασχολούν τον τύπο είναι ανυπόστατες και αβάσιμες καταγγελίες και  δεν είναι σε γνώση της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, στην οποία δεν έχουν υποβληθεί ούτε γραπτώς αλλά ούτε και προφορικά.
Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, σύμφωνα με το Υπουργείο, περιέχονται ανακρίβειες, αναλήθειες καθώς και παραπλανητικά και ψευδή στοιχεία.
Στο παρόν στάδιο και με βάση τα πιο πάνω η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας δεν θα προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό του θέματος.
 
 Η κυρία Γιαννάκη, υπογραμμίζει πως το Υπουργείο ελέγχει πολύ συχνά τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία το κράτος πληρώνει για χειρουργικές επεμβάσεις, με έντυπα ποιότητας ελέγχου για όσους παραπέμπονται .
Στις περιπτώσεις που το Υπουργείο Υγείας, γίνεται δέκτης γραπτής βάσιμης και τεκμηριωμένης καταγγελίας ή παραπόνου εις βάρος συμβεβλημένου, στην εν λόγω διαδικασία, ιατρικού κέντρου, όσον αφορά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ή την επάρκεια ή καταλληλότητά του ή όσον αφορά υποδομή και το προσωπικό ή και οποιαδήποτε άλλη σχετική με τη διαδικασία καταγγελία, προχωρεί άμεσα με τη διερεύνηση του θέματος και τη λήψη κατάλληλων ενεργειών.
 
Από την άλλη ,φαίνεται ότι οι επιδοτούμενοι ασθενείς, επιμένουν ότι τυγχάνουν δεύτερης μεταχείρισης από τα εν λόγω νοσηλευτήρια, κάνοντας λόγω για εξιτήρια τα οποία εκδίδονται πριν από την κατάλληλη στιγμή καθώς και για καθορισμό του αριθμού των παυσίπονων που διατίθενται για κάθε ασθενή.

Η πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων παθήσεων και μέλος της ΠΟΣΠΦ , δρ Αντρούλα Ελευθερίου, εισηγείται από την πλευρά της ότι για να πετύχει η διαφανής και αξιοκρατική διασφάλιση της ποιότητας της υγείας των ασθενών σε ιδιωτικό αλλά και σε δημόσιο τομέα, θα πρέπει να εξευρεθούν και να κατοχυρωθούν οι τρόποι οι οποίοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι ,που θα εξασφαλίζουν στον Κύπριο ασθενή το δικαίωμα αυτό. Η βελτίωση ποιότητας των υπηρεσιών υγείας είναι ευθύνη όλων και σύμφωνα με την κυρία Ελευθερίου, δεν διασφαλίζεται όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος και θα πρέπει να μελετηθούν όλοι οι τρόποι από το αρμόδιο Υπουργείο στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ έτσι ώστε να βελτιωθεί και να κατοχυρωθεί. Πρώτιστο μέλημα σύμφωνα με την γιατρό είναι η υγεία.
Τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών, εν κατακλείδι, καταδικάζουν τους όποιους χειρισμούς μπορεί να υπάρχουν για τους επιδοτούμενους ασθενείς και απαιτούν από το κράτος όποτε κριθεί να παρέμβει στον τομέα της υγείας. Τέλος ,δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν έτσι ώστε να τεθούν οι αρχές αξιοκρατίας και ποιότητας.
Πάντως, σύμφωνα και με πληροφορίες ,μέχρι τέλος του Ιανουαρίου του 2017, θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα από πλευράς της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων,  μαζί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία αναζήτησης, έτσι ώστε ο Κύπριος ασθενής να μπορεί να ενημερωθεί για τα δικαιώματα του, τα οποία μπορεί να διεκδικεί.
 

Δειτε Επισης

Ιδρύεται έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε η εκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο
Ανενεργός ο νόμος για Πόθεν Έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μη ξεκάθαρη η λύση-Χωρίς διόδους οι whistleblowers
Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
«Μαθητές κατέστρεψαν τη ζωή μίας οικογένειας»-Καταγγελία για τα κινητά εντός των σχολείων
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ