Οργή στη Γερμανία για τον 17χρονο Αφγανό δολοφόνο που πέρασε από την Ελλάδα

Σε δύσκολή θέση φέρνει ξανά την Ελλάδα η υπόθεση του νεαρού μετανάστη από το Αφγανιστάν ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές φυλακές πριν εκτίσει την ποινή του και εν συνεχεία συνελήφθη στη Γερμανία για τον βιασμό και τη δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στην πόλη του Φράιμπουργκ.
 
«Πρόκειται για ένα πολύ εξοργιστικό περιστατικό. Σίγουρα θα πρέπει να το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Προσέθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών για εγκληματίες.
 
Ο 17χρονος συλληφθείς είχε καταδικασθεί στη χώρα μας το 2014 σε δέκα χρόνια κάθειρξη για βίαιη επίθεση έναντι μίας νεαρής κοπέλας, αποφυλακίστηκε όμως ένα χρόνο αργότερα και κατόρθωσε να φτάσει στη Γερμανία.
 
Συνταρακτικές αποκαλύψεις και αμείλικτα ερωτήματα θέτει σύσσωμος και ο γερμανικός Τύπος.
 
Süddeutsche Zeitung: Τα ίχνη της βίας
 
«Τα ίχνη της βίας» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει η Süddeutsche Zeitung το άρθρο της για τον νεαρό Αφγανό που φέρεται να σκότωσε τη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ και που οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίχνη υπάρχουν και στην Ελλάδα. «Χουσεΐν Κ, 17 χρονών, ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν. Έτσι παρουσίασε στη δημοσιότητα στις 3 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Φράιμπουργκ, τον φερόμενο δολοφόνο και βιαστή της Μαρίας Λ. φοιτήτριας ιατρικής. Μιάμιση εβδομάδα μετά τη σύλληψη του, η υπόθεση αναδεικνύεται από δεξιούς κύκλους ως απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο άντρας προφανώς δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος.
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Χουσεΐν Κ. Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων» διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν».
 
 
Η SZ ωστόσο παρατηρεί: «Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύθηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους».
 

Η 19χρονη Μαρία Λάντενμπέρκερ
 
Η Μαρία Λάντενμπέρκερ επέστρεφε στις 16 Οκτωβρίου στο σπίτι της με το ποδήλατο μετά από ένα πάρτι που διοργάνωνε το πανεπιστήμιο της, όταν δέχθηκε επίθεση. Ο δράστης την βίασε, την έπνιξε και στη συνέχεια πέταξε το πτώμα της στο ποτάμι. Οι ελληνικές αρχές ταυτοποίησαν από τα αποτυπώματα του δράστη της δολοφονίας με αυτά ενός νεαρού Αφγανού Χουσείν Κ., ο οποίος το 2013 είχε επιτεθεί σε 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας χτυπώντας την για να της αρπάξει την τσάντα.
 


Τότε, ο Χουσείν Κ. είχε ρίξει την κοπέλα στο κενό από ύψος οκτώ μέτρων προκαλώντας της βαριές σωματικές κακώσεις. Ο δράστης είχε συλληφθεί, δήλωσε ότι είναι ανήλικος (17 ετών) με ημερομηνία γέννησης την 1/1/1996 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τον Οκτώβριο του 2015 κατάφερε να πετύχει την αποφυλάκιση του κάνοντας χρήση του Νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών και του επιβλήθη ο  περιοριστικός όρος να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του - στον Αγιο Παντελεήμονα της Αθήνας  Αθήνα - μια φορά τον μήνα.
 
 
Εφυγε για την Γερμανία αμέσως μετά την εμφάνισή του στο τμήμα
 
Ο νεαρός Αφγανός εφάρμοσε τυπικά τους περιοριστικούς όρους τον Νοέμβριο του 2015. Ενα μήνα μετά, τον  Δεκέμβριο, δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα και κηρύχθηκε δραπέτης.  Οπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές διωκτικές αρχές, ο Χουσείν Κ. εισήλθε στο γερμανικό έδαφος τον Νοέμβριο του 2015 , γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μετά την τελευταία του εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα έφυγε από την χώρα για τη Γερμανία. Εισερχόμενος στο γερμανικό έδαφος παρουσίασε χαρτιά, με τα οποία βεβαίωνε ότι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1999, προφανώς για να επωφεληθεί από ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανήλικους και ασυνόδευτους αλλοδαπούς.
  

 

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν