Χαράζουν κοινή γραμμή για τις εγγυήσεις Λευκωσία και Αθήνα στις Βρυξέλλες

Κοινή γραμμή όσον αφορά το μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη χαράζουν Λευκωσία και Αθήνα.

Σήμερα το απόγευμα συναντώνται στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Κοτζιά, αντίστοιχα. «Αναμένω να χαράξουμε από κοινού τη γραμμή που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά το μέγιστο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπειτα από τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, και  κληθείς να αναφέρει τι αναμένει από τη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Όπως έχει προαναφερθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ), που θα πραγματοποιηθούν αύριο.
Στο περιθώριο των Συνόδων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ. Κατά τη διάρκεια των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εγείροντας το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη για την Κύπρο, της 12ης Ιανουαρίου.

Στην ατζέντα της Συνόδου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα και με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ στους 28 ηγέτες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την επιστολή Τουσκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους 28 για τις διαπραγματεύσεις, στο τελευταίο σκέλος της πρωινής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το γεύμα των ηγετών.
H  Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12:30. Θα ακολουθήσει το γεύμα των «28». Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Fico θα ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη  μετανάστευση, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα, θα εξεταστεί η πρόοδος σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, ενώ τέλος ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ και την κατάσταση στη Συρία. Σε εκείνο το σημείο θα ακολουθήσει η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό.
Η απογευματινή συνεδρία εργασίας θα ξεκινήσει με την αμυντική πολιτική, με στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, καθώς και η καλύτερη προστασία των πολιτών της, αναφέρει ο Πρόεδρος Τουσκ στην επιστολή του. Στη συζήτηση θα μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.
Μετά την έγκριση των συμπερασμάτων για την ασφάλεια και την άμυνα, οι 28 θα στραφούν σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Θα εξεταστεί η προτεινόμενη επέκταση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες αφιερωμένες στους νέους, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Σε αυτό το κομμάτι αναμένεται παρέμβαση και του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ακολουθήσει μια άτυπη συνάντηση κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών για να συζητήσουν το Brexit.
 

 

Δειτε Επισης

Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Στον «ύψιστο βαθμό» η ετοιμότητα ΚΔ για απομάκρυνση αμάχων από περιοχή
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Απαντά για τα προσκλητήρια σε υπηρεσιακούς φακέλους ο Αρχηγός-Δηλώνει πως ήταν εν αγνοία του, πλήρωσε το κόστος
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος
Καταγγελία σε βάρος Αρχηγού Αστυνομίας για αποστολή... προσκλητηρίων σε υπηρεσιακούς φακέλους