«Το πλεονέκτημά μας έναντι της Αθλέτικ»

Φίλος και γείτονας του Ραούλ Γκαρθία, ο Ινιάκι Αστίθ, ήταν δεδομένα μία από τις πρώτες επιλογές των Ισπανών δημοσιογράφων , προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την κλήρωση της Μπιλμπάο με τον ΑΠΟΕΛ.
 

-Ποια είναι η εκτίμησή σου για την κλήρωση της νοκ άουτ φάσης στο Γιουρόπα Λιγκ;

 

-Από τη μία, γνωρίζω ότι η Αθλέτικ είναι σκληρός αντίπαλος και θα είναι δύσκολη η πρόκριση, από την άλλη βλέπω δύο ωραία νοκ άουτ παιχνίδια για όλα όσα πρεσβεύουν οι «ροχιμπλάνκος». Θα παίξω κοντά στο σπίτι μου και πολλοί συγγενείς και φίλοι θα έρθουν να με δουν. Επιπροσθέτως θα έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ στο «Σαν Μαμές», κάτι που ήθελα ανέκαθεν, καθώς δεν είχα τη δυνατότητα να παίξω στο παλιό (σ.σ. πριν την πρόσφατη ανακαίνισή του).
 

-Πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό το ζευγάρι για σένα;
-Φανταστείτε: έχω περάσει σχεδόν μια δεκαετία στο εξωτερικό και δεν είχα την ευκαιρία να παίξω αντίπαλος με ομάδα της χώρας μου, κάτι που ανέκαθεν φανταζόμουν. Επίσης ο Ραούλ Γαρθία είναι φίλος μου και αδημονώ να τον ξαναδώ.
 

-Συνυπήρξατε στις ακαδημίες της Οσασούνα το διάστημα 2000-05. Ποια είναι η σχέση σας;
-Πολύ καλή. Κρατάμε επαφή και μιλάμε σχετικά τακτικά. Ευκαιριακά έχουμε συναντηθεί κιόλας στη Ναβάρα, αν και στα τελευταία χρόνια κάπως λιγότερο, διότι δεν συνέπεσαν οι διακοπές μας. Στην Ιρουνιέα έχουμε τον ίδιο φυσιοθεραπευτή και επικοινωνούμε συχνά. Μετά από αγώνες ανταλλάσσουμε sms. Τη Δευτέρα, μετά την κλήρωση, γράψαμε ο ένας στον άλλο.

 

 

-Εσύ που τον ξέρεις καλά, φανταζόσουν ότι ο Ραούλ Γαρθία θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο;
-Από μικρός μπορούσα να διακρίνω ότι θα γινόταν εξαιρετικός. Από τότε που ήμασταν παιδιά. Έπαιζε με αντιπάλους που ήταν δύο κατηγορίες πιο πάνω και διέπρεπε, ήταν πάντα διακριθείς. Ανέκαθεν έβλεπα ότι θα γινόταν σπουδαίος. Κι ακόμη περισσότερο λόγω του πόσο δουλεύει. Έχει κατακτήσει τα πάντα. Είναι ωραίος τύπος και πολύ καλός φίλος.
 

-Θα είναι δύσκολο να τον μαρκάρεις…

-Ναι (γέλια). Αυτός και ο Αντούριθ είναι τρομεροί στο παιχνίδι στον αέρα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και με τους δύο, αλλά και με τους Σαν Χοσέ και Λαπόρτε. Η Αθλέτικ είναι καλή στο ψηλό παιχνίδι και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην κάνουμε ανόητα φάουλ κοντά στην περιοχή και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις στημένες μπάλες. Είναι μία από τις αρετές της Μπιλμπάο, αλλά όχι η μοναδική. Έχει πολύ δραστήριους παίκτες στα πλάγια, όπως οι Μουνιαΐν και Ουίλιαμς, και στο κέντρο εργάτες που ξέρουν μπάλα. Είναι μια πολύ ολοκληρωμένη ομάδα και οι νεαροί που έχουν προωθηθεί συνεισφέρουν πολλά.
 

-Για όση αξία μπορεί να έχει πλέον, ήταν η Αθλέτικ μία από τις αντιπάλους που δεν θέλατε;
-Δεν ξέρω. Μετά τη φάση των ομίλων δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Ίσως πριν την κλήρωση να θέλαμε έναν αντίπαλο πιο προσιτό απ’ ό,τι η Αθλέτικ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Στο γήπεδο, αν δεν είσαι στο 100%, κάθε ομάδα μπορεί να σε προβληματίσει και είναι στο χορτάρι που πρέπει να δείξεις ποιος είναι καλύτερος.
 

 

-Παρακολουθείς το ισπανικό πρωτάθλημα στην Κύπρο;
-Ναι, προ πάντων την Μπαρσελόνα και τη Ρεάλ και δευτερευόντως τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη.
 

-Οι συμπαίκτες σου γνωρίζουν για την Αθλέτικ;
-Όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολος αντίπαλος και ότι συνήθως παίζει στην Ευρώπη. Δεν είναι τόσο γνωστή όσο η Ρεάλ ή η Μπαρσελόνα, αλλά δεν είναι και άγνωστη.
 

-Αρκετοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ γνωρίζουν το ισπανικό πρωτάθλημα, το ίδιο και ο προπονητής, οπότε έχετε ένα μικρό πλεονέκτημα. Εσύ τι πιστεύεις;
-Ναι, έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την Αθλέτικ απ’ ό,τι εκείνοι για μας, αλλά τα πάντα κρίνονται στο γήπεδο. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες και θα υπάρξει χρόνος να τους αναλύσουμε καλά. Ίσως είναι ένα πλεονέκτημα, αλλά μικρό.
 

-Αποδέχεστε το ρόλο του αουτσάιντερ;
-Είναι ξεκάθαρο εξ αρχής πως φαβορί είναι η Μπιλμπάο. Λόγω της ιστορίας της, των παικτών της, της ευρωπαϊκής εμπειρίας τους… Αλλά κι εμείς τα έχουμε πάει καλά. Για παράδειγμα κερδίσαμε δις τον Ολυμπιακό. Είμαστε ομάδα που ξέρει να μάχεται και απέναντι στην Αθλέτικ αυτός θα είναι ο στόχος μας.
 

-Δεν έχετε χάσει ούτε παιχνίδι στην έδρα σας αυτή τη σεζόν και η Μπιλμπάο δεν είναι καλή εκτός.
-Ξέρουμε όμως ότι είναι πανίσχυρη στην έδρα της. Αυτό μπορεί να είναι ένα κίνητρο για μας. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Μπιλμπάο, ώστε να έχουμε πιθανότητες στον επαναληπτικό.
 

-Πώς παίζει ο ΑΠΟΕΛ;
-Στην Κύπρο είμαστε μεγάλη ομάδα και ο προπονητής μας μαθαίνει ποδόσφαιρο με την μπάλα πρωταγωνιστή, θέλει να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο.
 

-Τι έχεις να πεις για το κοινό της ομάδας σου;
-Στο γήπεδο είναι παθιασμένοι, μας εμψυχώνουν πολύ… Στο δρόμο όμως είναι ήσυχοι άνθρωποι που σε αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Όταν παίζουμε εκτός έδρας μας ακολουθούν.
 

-Είστε αναγνωρίσιμα πρόσωπα στη δημόσια ζωή;
-Ναι, ο κόσμος μας σε αναγνωρίζει και έρχεται να σου μιλήσει στο δρόμο. Ζουν το ποδόσφαιρο και ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια που η ομάδα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα.
 

-Πέρασες μια πενταετία στις ακαδημίες της Οσασούνα. Τι συνέβη και δεν έκανες το άλμα στην πρώτη ομάδα;
-Στη θέση μου υπήρχαν τέσσερις παίκτες στην πρώτη ομάδα. Ήμουν 23, γνώριζα ότι θα με παραχωρούσαν δανεικό, εξ ου και αποφάσισα να πάω στη Λέγκια. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά στη Βαρσοβία και, όταν επέστρεψα από το δανεισμό, αποφάσισα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη να επιστρέψω εκεί. Στην εποχή μας αν περάσεις μισή ή μια σεζόν χωρίς να παίξεις, ουδείς σε θυμάται.
 

-Την περίοδο 2005-06 ήσουν υπό τις οδηγίες του Χοσέ Άνχελ Θιγάνδα. Πώς ήταν;
Θυμάμαι ότι ήταν προπονητής που του άρεσε να κάνει καλά τη δουλειά του, ήταν πάντα θετικός με τους παίκτες, απαιτητικός στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Κάναμε μια πολύ καλή χρονιά.
 

-Ρωτώ, διότι αρκετοί τον βλέπουν ως το φυσικό διάδοχο του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Μπιλμπάο.
-Θα μπορούσε να γίνει. Στην Οσασούνα έκανε πολύ καλή δουλειά και πολλοί παίκτες από τις ακαδημίες ανεβήκαν στην πρώτη ομάδα. Τώρα ξέρω ότι εργάζεται εξ ίσου καλά στην Μπιλμπάο, όπως φαίνεται και από το πόσοι πολλοί παίκτες προωθούνται από τη δεύτερη στην πρώτη ομάδα, και αυτό σε έναν σύλλογο όπως η Αθλέτικ είναι πολύ σημαντικό. Φαίνεται πως πετυχαίνει στο στόχο του και νομίζω ότι κάποια μέρα θα πάρει θέση στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Γνωρίζοντάς τον, είμαι βέβαιος ότι θα τα πάει μια χαρά.
 

-Πέρασες μια οκταετία στην Πολωνία, αντιλαμβάνομαι ότι ήταν μια θετική εμπειρία.
-Ναι, προφανώς, κατέκτησα δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, έπαιξα στην Ευρώπη, έκανα πολλούς φίλους… Κι επίσης η σύζυγός μου είναι από εκεί! Όλα πήγαν τέλεια. Είμαι ικανοποιημένος απ’ όσα έζησα εκεί και είμαι πολύ ευχαριστημένος τώρα και στην Κύπρο.
 

-Γιατί τέτοια αφοσίωση στη Λέγκια;
Είχα τη δυνατότητα να πάω σε κάποια ομάδα στη β’ κατηγορία της Ισπανίας, αλλά αυτή ήταν μια ευκαιρία που, αν δεν την άρπαζα τότε, δεν θα την είχα ξανά. Αν δεν πήγαινα τότε, δεν θα πήγαινα ποτέ, ενώ η επιλογή να παίξω στη Σεγούνδα ήταν πάντα εκεί. Το συζήτησα στο σπίτι και το αποφάσισα.
 

-Τι έχει η Κύπρος και προσελκύει τόσο πολλούς παίκτες στο πρωτάθλημά της;
-Η ζωή είναι πολύ ωραία, έχει καλή θερμοκρασία, το κλίμα είναι πολύ καλό… Είχε λήξει το συμβόλαιό μου με τη Λέγκια, προέκυψε η ευκαιρία να έρθω εδώ και δεν το σκέφτηκα. Ένας συμπαίκτης μου στη Λέγκια που είχε παίξει στην Κύπρο μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα και τους ανθρώπους της. Επιπροσθέτως το επίπεδο του πρωταθλήματος ανεβαίνει με τους παίκτες που έρχονται απ’ έξω.