Κλειστό για τον Ακιντζί το θέμα σύνθεσης της Διάσκεψης για την Κύπρο

Για παρακάτω άφησαν κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση τη συζήτηση για το επίμαχο ζήτημα σύνθεσης της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έσπευσε μάλιστα μετά τη συνάντηση να διαμηνύσει με νόημα πως είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το πώς θα ενεργήσει και ποιες επαφές, προτάσεις ή επιδιώξεις έχει, επισημαίνοντας πως προσπάθησε να αποφευχθεί μια ανάλογη συζήτηση, η οποία, όπως υπέδειξε, δεν θα ήταν προς όφελος της επιδίωξης για επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερων συγκλίσεων στα εκκρεμούντα θέματα. Ενώ ερωτηθείς πότε θα ληφθούν τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη σύνθεση της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οπωσδήποτε πριν από την μετάβαση στη Γενεύη.  
 
Καθεστώς Μπούργκενστοκ
Ωστόσο, κλειστό δείχνει να θεωρεί το ζήτημα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, της 1ης Δεκεμβρίου. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Βασικά κοντά στη δική μας θέση, είναι ξεκάθαρη και η ανακοίνωση των Η.Ε. που έγινε εξ ονόματος και των δύο πλευρών. Εκεί λέει ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου θα συνομιλήσουν οι δύο πλευρές και από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.  «Υπάρχει», συνέχισε, «ακόμη μια πρόταση στην ανακοίνωση των Η.Ε., που λέει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί και ανάλογα με τις ανάγκες, μπορούν να κληθούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Αυτό θα γίνει εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, συγκατανεύσουν και υπάρχει ανάγκη», επισήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος έχει αναφερθεί στην Ε.Ε. ως μια τέτοια πλευρά.
Το συζήτησε, επανέλαβε, πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας την παρουσία Φερχόιγκεν στο Μπούργκενστοκ. «Αυτή τη φορά μπορεί να είναι η κ. Μογκερίνι ή ο κ. Γιούνγκερ εάν θέλει. Όμως ως τι θα έρθει; Όχι ως συμμετέχων. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τα πρώτα πέντε κεφάλαια, αλλά η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι ένα θέμα που αφορά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Οι συμμετέχοντες είναι ξεκάθαρο, οι δύο πλευρές μέσω των ηγετών τους και επιπλέον οι τρεις εγγυήτριες», υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε τη θέση ότι η παρουσία της Ε.Ε. στη Γενεύη, μπορεί να είναι όπως εδώ του Βαν Νούφελ, που είναι ένας νομικός ο οποίος βοηθά την εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν υπάρχει ανάγκη», είπε, «ο κ. Έιντε ρωτά τους ηγέτες και με την έγκρισή τους καλείται ο κ. Βαν Νούφελ, που δεν είναι μαζί τους στο ίδιο τραπέζι αλλά στο πλάι, επειδή οι συμμετέχοντες είναι οι Κύπριοι, οι δύο ηγέτες των κοινοτήτων και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες».
«Εκτός αυτού, εμείς βλέπουμε ότι τα Η.Ε. θα είναι άλλωστε εκεί. Δηλαδή, ο κ. Έιντε, οι βοηθοί του, επιπλέον ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ μπορεί να έχει αναλάβει τα καθήκοντά του στις 9 Ιανουαρίου, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να είναι και αυτός εκεί. Όπως στο Μοντ Πελεράν ήρθε ο Μπαν Γκι Μουν, και στη Γενεύη μπορεί να έρθει ο νέος Γ.Γ.». Εξάλλου, πρόσθεσε, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο και οι βοηθοί του, ενεργούν πάντοτε υπό την αιγίδα των Η.Ε. και στο όνομα του ΟΗΕ, ενώ αυτή τη διαδικασία στηρίζει ο Γ.Γ. «Όμως όσον αφορά το θέμα των συμμετεχόντων, η συμφωνία που έχουμε είναι όπως σας εξήγησα. Δεν χρειάζεται να επεκτείνουμε τη συζήτηση επί του θέματος», κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί, ισχυριζόμενος ότι «εάν μείνουμε πιστοί στο καθεστώς του Μπούργκενστοκ, δεν υπάρχει καμιά δυσκολία».
 
Συζητούν οικονομία
Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των δύο ηγετών, η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με νέα συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το κεφάλαιο της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Στον «ύψιστο βαθμό» η ετοιμότητα ΚΔ για απομάκρυνση αμάχων από περιοχή
Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη