Αψήφησαν το κρύο και πορεύθηκαν από τα κατεχόμενα στο Προεδρικό

Με το σύνθημα “Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί” στα τούρκικα και το “Η Κύπρος ανήκει στο λαό της” στα ελληνικά η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνη - Ενωμένη Κύπρος ολοκλήρωσε έξω από το Προεδρικό την Δικοινοτική Πορεία για Λύση και Επανένωση που ξεκίνησε νωρίτερα από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα.

  
Διαμέσου του οδοφράγματος της οδού Λήδρας δεκάδες μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας και δεκάδων άλλων οργανώσεων πορεύθηκαν στην οδό Λήδρας και επιβιβάστηκαν σε 4 λεωφορεία με προορισμό το Προεδρικό, όπου ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης αποδέχθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ψήφισμα – επιστολή.

  
Η 12μελής αντιπροσωπεία Ε/κ και Τ/κ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση συναντήθηκε με τον κ. Πετρίδη με τον Σενέρ Ελτζίλ, γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, να δηλώνει εκ μέρους της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας και μιλώντας στα τούρκικα ότι είναι η δεύτερη φορά που έρχονται στο Προεδρικό με αίτημα την επανένωση της Κύπρου. “Θέλουμε μια ενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο που θα την διοικούμε εμείς οι Κύπριοι και θα έχουν αποχωρήσει οι ξένες δυνάμεις”.
 
Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί έχει έρθει σε ένα σοβαρό σημείο και “σήμερα είμαστε εδώ για να δείξουμε στους ηγέτες ότι δεν είναι μόνοι τους, εμείς θέλουμε ειρήνη και λύση. Θέλουμε μια Κύπρο όπου οι δύο κοινότητες θα ζήσουν μαζί, ευτυχισμένα. Αυτή η επιθυμία μας δεν είναι για μας αλλά για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Λέμε φτάνει στα δάκρυα, τον πόνο και τις δυσκολίες που ζήσαμε μέχρι σήμερα”.


Παραλαμβάνοντας την επιστολή ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λείπει στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και διαβεβαίωσε εκ μέρους του ότι αναλώνει και θα συνεχίσει να αναλώνει το άπαν των δυνάμεών του “για να βρούμε αυτή τη λύση που όλοι ονειρευόμαστε”. Η λύση, μέσω της επανένωσης, είναι κάτι που οφείλουμε και στους εαυτούς μας αλλά ιδιαίτερα στις επόμενες γενιές, πρόσθεσε. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε πάντως μέσω Twitter ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του, γιατί δεν μπόρεσε να παραλάβει ο ίδιος το ψήφισμα της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνη - Ενωμένη Κύπρος.
 
“Λυπάμαι που λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό δεν παρέλαβα ο ίδιος το ψήφισμά σας. Να γνωρίζετε όμως ότι συνεχίζω τις προσπάθειες για επανένωση”, έγραψε στο λογαριασμό του στο τουίτερ και αναμετέδωσε μήνυμα επίσης στο τουίτερ της Προεδρίας ότι το ψήφισμα παρέλαβε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης με σχετικές φωτογραφίες. 
 

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ώρα για το Κυπριακό, δώσατε την εκκίνηση της λαϊκής κινητοποίησης, της συμμετοχής των πολιτών στη λύση του προβλήματος, ανέφερε απευθυνόμενος στο πλήθος εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης ο Τάκης Χατζηδημητρίου. “Σημασία έχει η ώρα, το μήνυμα, θα δώσουμε τη μάχη, εκπροσωπούμε το νέο πνεύμα, οι άλλοι είναι το παρελθόν, οι αρτηριοσκληρωμένες καταστάσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την Κύπρο. Είμαστε το μέλλον, είμαστε έτοιμοι για μια νέα αρχή για την Κύπρο, για τα παιδιά μας, για την ειρήνη, για το μέλλον”.
 
Κύπριοι που θέλετε την ειρήνη, έχουμε όλοι δικαίωμα να ζήσουμε σε ένα επανενωμένο νησί, που οι κοινότητες μας θα είναι μαζί, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας, ανέφερε μιλώντας στα τούρκικα ο Σενέρ Ελτζίλ.

 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διαβεβαίωσε από την πλευρά του, απόψε ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα κάνουν το παν για να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα δύο «Ναι» στο πλαίσιο δημοψηφισμάτων.

 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί μιλούσε κατά τη διάρκεια παραλαβής εκ μέρους του της  επιστολής που απευθυνόμενη και στους δύο ηγέτες τους έστελνε το μήνυμα ότι «ο λαός της Κύπρου, όλων των διαφορετικών εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών υπόβαθρων, αναμένει και απαιτεί από εσάς να δώσετε το άπαν των δυνάμεων σας στη Γενεύη για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανάλαβε το κρίσιμο της κατάστασης, προσθέτοντας ότι λόγω αυτού, "ορισμένοι απορριπτικοί και από τις δύο πλευρές έχουν αρχίσει να δυναμώνουν τις φωνές τους σε μια στιγμή που δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία αλλά προσπαθούμε να την ολοκληρώσουμε".
 
Ο κ. Ακιντζί βγήκε από το γραφείο του και απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους πολίτες λέγοντας τους ότι οι ηγέτες χρειάζονται σίγουρα την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών. Ευχήθηκε στα Ελληνικά «Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά» και «Χαρούμενη Πρωτοχρονιά» στα Τουρκικά.
 
ΚΥΠΕ
  
 
 

Δειτε Επισης

Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Στον «ύψιστο βαθμό» η ετοιμότητα ΚΔ για απομάκρυνση αμάχων από περιοχή
Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη