Ενώπιος ενωπίω Αναστασιάδης-Ακιντζί εν μέσω ασαφειών για τη Γενεύη

Με φόντο την μέχρι στιγμής πρόοδο που επιτελέστηκε από της επανέναρξης των συνομιλιών, τη διττή ερμηνεία όσον αφορά τη σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά το χάσμα απόψεων που παραμένει σε σχέση με τις εγγυήσεις, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έχουν σήμερα το απόγευμα την πρώτη τους συνάντηση μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών βρίσκεται η ανασκόπηση της προόδου που επιτελέστηκε κατά τις συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν υπήρξε η προσδοκώμενη.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα αγγίξουν και την καυτή, όπως εξελίσσεται, πατάτα της σύνθεσης της διεθνούς διάσκεψης, αφού πρόκειται για ζήτημα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο.

 

Ως γνωστό, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζεται να μεταβεί στη Γενεύη για πολυμερή διάσκεψη, θεωρώντας ως εκ των ουκ άνευ την εκεί παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πέντε χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν χάνει ευκαιρία να διαμηνύει πως αυτό που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη είναι πενταμερής διάσκεψη, αποδεχόμενη μεν παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με καθεστώς παρατηρητή και απορρίπτοντας ως αχρείαστη-που θα δυσκολέψει περαιτέρω τα πράγματα-την παρουσία περισσοτέρων μερών.

Τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή διάσκεψη θα ζητήσει στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό και συνδιαμόρφωση των θέσεων της δικής μας πλευράς  ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Γενεύης.      

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ η συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας.

Στο περιθώριο των Συνόδων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν νέα συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν θέματα που άπτονται της εφαρμογής της νομοθεσίας και της αστυνομίας.     

 

Δειτε Επισης

Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Την αντίθεσή τους στη λύση δύο κρατών εξέφρασαν 33 οργανώσεις και κόμματα στα κατεχόμενα
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν