Διευκρινίσεις Χάσικου για το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας

Με την πρόσφατη δημοσίευση της πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας με σαφή κοινωνικά και πολεοδομικά κριτήρια, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Αναφορικά με το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 18Α(5) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, δημοσίευσε στις 4/11/16 το νέο κεφάλαιο «Οικιστική Ανάπτυξη» της Δήλωσης Πολιτικής στο οποίο περιλαμβάνονται και οι πρόνοιες της πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία”.
 
Σημειώνεται ότι “η νέα πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία προέκυψε μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις με επαγγελματικούς φορείς, κρατικές υπηρεσίες, και μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α. και ύστερα από τη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, όπου διαφάνηκε ότι η εφαρμογή της θα είχε θετικές επιπτώσεις στην πλειοψηφία των παραγόντων που εξετάστηκαν”.

Στόχος της νέας πολιτικής, προστίθεται, “είναι αφενός η επίλυση των διαφόρων περιβαλλοντικών, πολεοδομικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της προηγούμενης πολιτικής την τελευταία εικοσαετία και αφετέρου η παροχή δυνατότητας ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε ομάδες του πληθυσμού / δικαιούχους* οι οποίες δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα απόκτησης ακινήτου εντός Οικιστικών Ζωνών, βασισμένη σε καθαρά πολεοδομικά κριτήρια (όπως π.χ απόσταση τεμαχίου από τον οικισμό, προσπέλαση, μέγεθος κατοικίας, κ.α)”.
 
Με την πρόσφατη δημοσίευση της πολιτικής, αναφέρει η ανακοίνωση, “δίνεται ένα τέλος στην ασάφεια που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια και αφορούσε την άρνηση των πολεοδομικών αρχών για χορήγηση αδειών για μεμονωμένες κατοικίες. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας με σαφή κοινωνικά και πολεοδομικά κριτήρια”.
 
Επιπρόσθετα, “με τη νέα πολιτική τερματίζεται η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των διαφόρων developers οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις ασαφείς πρόνοιες της προηγούμενης πολιτικής και τη μη άσκηση της διακριτικής ευχέρειας των πολεοδομικών αρχών με φειδώ, θησαύριζαν στις πλάτες των ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι πωλούσαν τις περιουσίες τους έναντι πινακίου φακής”.

Σημειώνεται επίσης ότι “με τη δημοσίευση της πιο πάνω πολιτικής, μεσολαβεί ένα διάστημα 4 μηνών όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη ένσταση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης / βελτίωσης της πολιτικής».
 
Σε σχέση με την παροχή δυνατότητας ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε ομάδες του πληθυσμού/ δικαιούχους, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι δικαιούχος είναι ο αιτητής ο οποίος δεν έχει στην κατοχή του, ούτε τα μέλη της οργανικής του οικογένειας, οποιοδήποτε κατάλληλο ακίνητο εντός Οικιστικής Ζώνης, και η κατοικία θα αφορά μόνιμη διαμονή.

Δειτε Επισης

Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως