Κασουλίδης: Θετικό για εμάς το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία
17:54 - 13 Δεκεμβρίου 2016
Ως δήλωση της Σλοβακικής Προεδρίας και όχι ως κοινή θέση των 28, θα παρουσιαστεί τελικά το κείμενο των συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λόγω των αντιρρήσεων της Αυστρίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος μετείχε σήμερα στις σχετικές εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Η Αυστρία δεσμευόταν από το κοινοβούλιο της να ζητήσει το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δεν έλαβε οδηγίες περί του αντιθέτου, ως το τέλος της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, το κείμενο της Προεδρίας κρίνεται ως θετικό καθότι περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα σε σχέση με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, αναφέρεται ρητά στην παράγραφο για το Κυπριακό ότι "η λύση οφείλει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο".
Επιπλέον στο κείμενο της προεδρίας έγιναν αποδεκτά επιπρόσθετα νέα στοιχεία, όπως μια συγκεκριμένη αναφορά ότι το Συμβούλιο σημειώνει την προπαρασκευαστική εργασία που διεξάγεται εντός Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά και διευκρίνιση ότι αυτό γίνεται χωρίς να προκαταλαμβάνεται η θέση των κρατών μελών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό το κείμενο για την Τουρκία αναφέρεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας και γίνεται αναφορά στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Επαναλαμβάνεται η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου χώρου τους, και της αποφυγής απειλών ή ενεργειών εναντίον κρατών μελών. Δύο άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η αναφορά σε σχέση με την ένταξη των κρατών μελών της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αφού καλωσορίζεται η δέσμευση των μερών στις συνομιλίες, αναφέρεται ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Τουρκίας στη διαδικασία παραμένει κρίσιμης σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται η Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.
Φέτος, κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση σε υπηρεσιακό επίπεδο επιτεύχθηκε προσθήκη αναφοράς για τους τουρκικούς περιορισμούς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την Τελωνειακή Ένωση, οι οποίοι για όσο παραμένουν σε ισχύ θα διατηρηθούν τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο το 2006. Παράλληλα, στην παράγραφο για το Κυπριακό επιτεύχθηκε προσθήκη σε σχέση με την ανάγκη όπως η Τουρκία προβεί στα αναγκαία βήματα για δημιουργία θετικού κλίματος στις εν εξελίξει συνομιλίες.