Δεν άγγιξαν την καυτή πατάτα της σύνθεσης της διεθνούς διάσκεψης

Οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται επί συγκεκριμένων κεφαλαίων και συγκεκριμένα στο περιουσιακό και τη διακυβέρνηση συζητήθηκαν κατά την περίπου τρίωρη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 

Οι δύο ηγέτες προέβησαν ταυτόχρονα σε ευρύτερη ανασκόπηση του μέχρι στιγμής έργου των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, οι οποίοι ως γνωστό συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τις εννέα Ιανουαρίου, οπόταν και οι συνομιλίες θα μεταφερθούν στην Γενεύη, θα πραγματοποιηθούν ακόμη τρεις με τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στον ίδιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.  

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την αποψινή τρίωρη συνάντηση των Αναστασιάδη-Ακιντζί, δεν συζητήθηκε η καυτή πατάτα της σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν μας απασχόλησε τούτο διότι οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές, οι δικές τους απόψεις είναι γνωστές.

Προσπαθήσαμε, προσπάθησα, τουλάχιστον, να αποφευχθεί μια ανάλογη συζήτηση η οποία δεν θα ήταν προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε δηλαδή τις κατά το δυνατόν μέγιστες συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα. Αυτό είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πώς θα ενεργήσει το ποιες επαφές ή προτάσεις ή επιδιώξεις έχει».


Κληθείς να αναφέρει πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι θέμα τελικών αποφάσεων, οπωσδήποτε όμως πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι κατά την αποψινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας «έγινε, μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, μια ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τα κεφάλαια που έχουν καλύψει μέχρι σήμερα, για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί αλλά και για τις εκκρεμότητες που παρατηρούνται. Έχουμε την ίδια ώρα συμφωνήσει ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις έως τέσσερεις συναντήσεις των ηγετών, αφού εν τω μεταξύ η εντατικοποιημένη διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών θα συνεχίσει με τρεις τουλάχιστον συναντήσεις εβδομαδιαίως».

Ερωτηθείς αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αν κλείνουν εκκρεμότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «κλείνουν εκκρεμότητες, υπάρχει όμως και διάσταση απόψεων που θα έρθουν ενώπιον μας για περαιτέρω διαβούλευση και αποφάσεις».

Κληθείς να αναφέρει εξάλλου τι αναμένει από την αυριανή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αναμένω να χαράξουμε από κοινού τη γραμμή που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά το μέγιστο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε χθες βράδυ από την πλευρά του, ότι κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έτυχαν ενημέρωσης για τα όσα έχουν γίνει κατά τις τέσσερις συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών τους μέχρι σήμερα και πως σε αυτές τις τέσσερις συναντήσεις, οι δύο διαπραγματευτές συζήτησαν θέματα ομοσπονδιακών νομοθεσιών, αρμοδιότητες δικαστικής εξουσίας και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σχέσεις των συνιστωσών πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ιεράρχηση των προδιαγραφών (νόρμες) στις εξωτερικές θέσεις, θέματα αστυνομίας και ζητήματα που αφορούν την ad hoc επιτροπή για την ΕΕ.


Ευχή του, ανέφερε, σε αυτές τις συναντήσεις, όπως έχουν συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την 1η Δεκεμβρίου, να μειώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των διαφορών. “Ωστόσο όλοι μας ξέρουμε ότι κάποια θέματα θα μείνουν για τις 9 Ιανουαρίου. Αυτό το ξέρουμε και εμείς, το ξέρουν και αυτοί (οι Ε/κ)”.


Εάν το πλαίσιο προκύψει και εάν όλα πάνε καλά μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στις συναντήσεις των ηγετών και “στην εργασία που θα γίνει από τις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων υπάρξει αποτέλεσμα”, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, το ομοσπονδιακό σύνταγμα, τα συντάγματα των πολιτειών, οι ομοσπονδιακές νομοθεσίες και θέματα που αφορούν την εφαρμογή τους μπορούν να μείνουν και να ολοκληρωθούν τους πρώτους λίγους μήνες του 2017. Μετά από αυτό, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας προετοιμασίας των δημοψηφισμάτων, θα υπάρξει ενημέρωση των δύο κοινοτήτων για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πρόσθεσε.
 

 
 

Δειτε Επισης

Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Απαντά για τα προσκλητήρια σε υπηρεσιακούς φακέλους ο Αρχηγός-Δηλώνει πως ήταν εν αγνοία του, πλήρωσε το κόστος
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος
Καταγγελία σε βάρος Αρχηγού Αστυνομίας για αποστολή... προσκλητηρίων σε υπηρεσιακούς φακέλους
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»