Συνδέουν την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με το Συριακό

Με το Συριακό και την συρρίκνωση των Κούρδων της Συρίας συνδέουν την νέα επίθεση από τα ‘Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν’ (ΤΑΚ) κάποιοι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, ενώ άλλοι που προφανώς δεν πρόσκεινται στο καθεστώς Ερντογάν, σημειώνουν ότι τέτοιες ενέργειες ενισχύουν το αστυνομικό κράτος.

Οι Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι με την τουρκική επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη η οποία ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου τα σχέδια του ΡΚΚ στη Συρία ανατράπηκαν. Δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους Αμερικανούς ώστε να δημιουργήσει τον διάδρομο μεταξύ Μέμπιτς και Άφριν ενώνοντας το Άφριν με το Κομάνι και από εκεί να πάει μέχρι και τη Ράκκα.

Τις επόμενες μάλιστα μέρες η Τουρκία αναμένεται να καταλάβει και την πόλη Αλ Μπαμπ από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, μια εξέλιξη που σημαίνει ότι πλέον το YPG θα αναγκαστεί να υποχωρήσει εντελώς περιοριζόμενο ανατολικά του Ευφράτη όπως τους είχαν ζητήσει οι Αμερικανοί.

Οι εκτιμήσεις είναι πως ενόσω η Τουρκία στριμώχνει τους Κούρδους εντός της Συρία τόσο το ΡΚΚ και οι οργανώσεις που συνδέονται μαζί του θα χτυπούν στο εσωτερικό της Τουρκίας με επιθέσεις παρόμοιες με εκείνη του Σαββάτου.
Πάντως Τούρκοι αναλυτές διερωτώνται ακόμη αν είναι τυχαίο που η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα που υποβλήθηκε η πρόταση για προεδρικό σύστημα στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ίσως να μην είναι τυχαίο, εκτιμούν και επισημαίνουν ότι μέσω της τρομοκρατίας στέλνονται πολιτικά μηνύματα και πως το μήνυμα που δόθηκε αυτή τη φορά είναι: “Δεν θα σε κάνουμε πρόεδρο”. Ωστόσο επισημαίνουν ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος γιατί το ΡΚΚ έκανε επιθέσεις και παλαιότερα.

Πάντως άλλοι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια που γίνεται είναι και ένα βήμα πιο κοντά προς το αστυνομικό κράτος. Εκτιμούν ωστόσο ότι αυτό θα προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τη δημοκρατία. Κατηγορούν μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού και αυτό ωφέλησε το ΡΚΚ το οποίο δεν στήριξε ποτέ την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού κατέρρευσε έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015 με τις αεροπορικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση εναντίον του ΡΚΚ. Εδώ και ενάμιση χρόνο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ενώ πρόσφατα οι ηγέτες και στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP συνελήφθησαν και κατηγορούνται για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πραγματοποιήθηκαν 33 βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 446 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από δύο χιλιάδες. Η πρώτη επίθεση είχε γίνει δύο μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015 σε προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ με 4 νεκρούς και 400 τραυματίες. Υπεύθυνο θεωρήθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε στις 10 Οκτωβρίου στην Άγκυρα κατά την οποία σκοτώθηκαν 101 άτομα και πάνω από 500 τραυματίστηκαν. Υπεύθυνο θεωρήθηκε και πάλι το Ισλαμικό Κράτος.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ