Τον χαβά του ο Ακιντζί για εγγυήσεις και διεθνή διάσκεψη της Γενεύης

Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη στιγμή της λύσης, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι ούτε η θέση για καμία αλλαγή στο σύστημα εγγυήσεων μπορεί να είναι η λύση στο ζήτημα, αφού αυτή η θέση δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος που θα γίνεται αποδεκτός και από τις δύο πλευρές.
 
Σύμφωνα με τον Ακιντζί, το ζήτημα των εγγυήσεων θα μπορούσε να αναθεωρηθεί μετά από κάποια χρονική περίοδο. Θα μπορούσε, είπε, να επανεξεταστεί μετά από 15 χρόνια, όταν θα έχουν παρέλθει τρεις προεδρικές θητείες, και αφού διαπιστωθεί ότι το σύστημα λειτουργεί ομαλά.
 
Αναφερόμενος στη σύνθεση της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών είναι ότι θα λάβουν μέρος οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Πρόσθεσε ότι με βάση την συμφωνία θα προσκληθούν και άλλες χώρες που σχετίζονται, εάν χρειαστεί. Ένα μέρος που θα μπορούσε να προσκληθεί, είπε, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον κύριο Ακιντζί, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εκεί γύρω, κατά την έκφρασή του.
 
Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε, θα είναι δευτερεύουσα συμμετοχή. Δεν είναι αναγκαίο, πρόσθεσε, να εμπλέξουμε περισσότερους στη διάσκεψη, αφού όσοι περισσότεροι θα συμμετάσχουν τόσο περισσότερο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.
 
Για λιγότερα από δέκα θέματα που παραμένουν άλυτα και τα οποία μπορούν να διευθετηθούν σε ένα πάρε δώσε, μίλησε έξαλλου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ.
 
Είναι αναγκαίο το πάρε-δώσε, είπε, αν θέλουμε να φθάσουμε σε λύση. Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο κύριος Ακιντζί  δήλωσε ότι δεν έχουν συζητηθεί ονόματα χαρτών και  περιοχών, κάτι, όπως είπε, που αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο.
 
Πρόσθεσε ότι, αντιλαμβανόμενος τις ευαισθησίες που υπάρχουν για το εδαφικό, μπορεί, με καλή θέληση, να βρεθεί λύση, η οποία να αφήνει όλους τους κατοίκους ικανοποιημένους.
 
Πηγή: ΡΙΚ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Θα απαντήσει στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Την αντίθεσή τους στη λύση δύο κρατών εξέφρασαν 33 οργανώσεις και κόμματα στα κατεχόμενα
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τα «Αριστεία Ιωάννη Καποδίστρια» σε Ομήρου, Κ. Χαραλαμπίδη και Τ. Λοϊζίδου