Με μια καρέκλα τόνενη - Ο κύριος Κωνσταντίνος που επιμένει όπως παλιά
09:24 - 11 Δεκεμβρίου 2016

Περνώντας από το μικρό δρομάκι στην παλιά Λευκωσία, αντικρίζεις ένα όχι μικρό αλλά παλιό μαγαζί που ακριβώς έξω από την είσοδο βλέπεις παλιές κυπριακές καρέκλες. Αυτές που οι παλιοί, οι δικοί μας παππούδες ονομάζουν καρέκλες Τόνενες.
Τόνενες γιατί, όπως εξηγά στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online ο κ. Κώστας Κατσιάρης, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, που κατασκευάζει στο χέρι μια-μια τις καρέκλες, η διαδικασία κατασκευής της παραδοσιακής κυπριακής καρέκλας ονομάζεται Τόνος.
«Την δουλειά αυτή την κάνω εδώ και 40 χρόνια. Πριν 40 χρόνια στην Κύπρο υπήρχαν 60 Καρεκλάες, τώρα είμαστε μετρημένοι στο ένα χέρι».
Πως έμαθε την τέχνη του Καρεκλά
Στο χωρίο όπου μεγάλωσε, υπήρχαν πολλοί που εξασκούσαν το επάγγελμα του Καρεκλά. Από μικρό παιδί η μητέρα του έστειλε εκείνον αλλά και τον αδελφό του σε ένα μεγάλης ηλικίας άντρα, ο οποίος ήταν Καρεκλάς ώστε να περνούν την ώρα τους αλλά και για να μάθουν την τέχνη.
«Παγαίνανε και άλλα παιδιά της ηλικίας μου αλλά εγώ έμεινα εκεί μέχρι το τέλος. Ήθελα να γίνω ηλεκτρολόγος αλλά η μάνα μου ήθελε να μείνω κοντά του. Τελικά έγινα Καρεκλάς και ο μόνος από την γενιά μου που το εξασκώ μέχρι σήμερα».
Από την Λάρνακα στον Ψευδά και από εκεί στην Παλιά Λευκωσία
Μετά από πολλά χρόνια είχε έρθει προειδοποίηση ότι έπρεπε να ρίξουν κάτω το μαγαζί που στεγαζόταν. Αναγκαστικά, μετέφερε το μικρό του εργαστήρι στην περιοχή του Ψευδά στο εργαστήρι κάτω από το σπίτι του.
«Γνώριζα τον Παππού που εργαζόταν παλιά στο μαγαζί που βρίσκομαι. Ήταν και αυτός Καρεκλάς. Είχε φτάσει όμως ηλικία που δεν μπορούσε να εργαστεί και μου το πούλησε».
«Με έπεισε να μεταφέρω το εργαστήρι μου εδώ, αφού κανείς από την οικογένεια του δεν ενδιαφέρετε να συνεχίσει να κάνει την ίδια δουλεία».
Η διαδικασία της κατασκευή και η διάρκεια στο χρόνο
«Μία καρέκλα χρειάζεται 2 ώρες για να ετοιμαστεί, μαζί με την κοπή των ξύλων και την προετοιμασία. Πρέπει να γνωρίζεις όλη τη διαδικασία για να λέγεσαι Καρεκλάς».
Το υλικό που χρησιμοποιείται με μια πρώτη ματιά μοιάζει με καλάμια αλλά ονομάζεται φλούδιν. Το φλούδιν, μπορεί να το βρει κάποιος μέσα σε ποταμούς και σε υγρά σημεία. Συνήθως στην περιοχή όπου ευδοκιμούν περισσότερο είναι η περιοχή Ακρωτήρι .
Το πράσινο χρώμα είναι το φρέσκο. Κόβετε όταν είναι φρέσκο και το αφήνεις ένα μήνα στον ήλιο για να ξεραθεί.
Το ξύλο που χρησιμοποιείται πλέον για την κατασκευή τους είναι η οξιά όμως παλαιότερα χρησιμοποιούσαν το Πλάτανο.
Η διάρκεια ζωής μιας τόνενης καρέκλας είναι περίπου 40 χρόνια, ενώ η αξία της είναι 60 ευρώ .
«Οι τόνενες είναι πιο αναπαυτικές γιατί δεν είναι όπως τις καινούργιες με τα ψεύτικα και φθηνά σανίδια».
Η πελατεία- Οι συνεχιστές
Αν και έχει πέντε παιδιά, όλα αγόρια κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον για να μάθει την τέχνη του καρεκλά. Όπως εξηγεί και ο ίδιος, είναι δύσκολο να μάθει κάποιος να φτιάχνει τις τόνενες.
«Δεν μπορείς να συγκρίνεις το παραδοσιακό και χειροποίητο με το νέο που φτιάχνετε σε βιομηχανίες με φτηνά υλικά Ούτε σε ποιότητα ούτε σε κόπο.Πολύς κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό».