Ιταλία: Πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Τζεντιλόνι

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον μέχρι σήμερα Υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.
 
Ο 62χρονος νέος πρωθυπουργός είναι σημαντικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη μετά την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που είχε συναρτήσει με την παραμονή του στην πρωθυπουργία.
 
"Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα αποτελέσουν τη βάση της δουλειάς μου για να καθορίσω τη σύνθεση της κυβέρνησης", δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρόεδρο που διήρκεσε περίπου πενήντα λεπτά.
 
Ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι "θα προσπαθήσει να διευκολύνει το έργο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, για τον γρήγορο καθορισμό του εκλογικού νόμου" και πως "από τις διαβουλεύσεις προέκυψε η βούληση του Ματέο Ρέντσι να μην δεχθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνοντας συνοχή με τα όσα είχε δηλώσει κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος".
 
Ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι "δεδομένης της αρνητικής στάσης των μεγαλύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης,  ως προς την παροχή στήριξης στη νέα κυβέρνηση", με αίσθημα ευθύνης θα κινηθεί "εντός του χώρου της μέχρι τώρα κυβερνητικής πλειοψηφίας".
 
Σε σχέση με τις κύριες προτεραιότητες, ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι "γνωρίζει πως πρέπει να δοθεί στη χώρα άμεσα νέα κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, ώστε να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες και να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς προτεραιότητες, αρχίζοντας, όμως, από την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών".
 
Είναι πιθανόν η λίστα των Υπουργών της νέας κυβέρνησης να παρουσιαστεί στον Ιταλό πρόεδρο, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Η αντιπολίτευση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, στις πρώτες αντιδράσεις της, κρίνει αρνητικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζεντιλόνι και ζητά, και πάλι, άμεση προκήρυξη εκλογών.
 

Δειτε Επισης

Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό