Τζούλια Αστρέου: Η Λευκωσιάτισσα που πάντρεψε τον αργαλειό της με την σύγχρονη τέχνη

Κοντά στην πλατεία της  εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στην, παλιά περιοχή Καιμακλίου βρίσκεται «το σπίτι του Μονοπάρτη», όπως είναι γνωστό από τους ντόπιους της περιοχής. Εκεί στεγάζει το εργαστήρι της,  με αγάπη και πολύ όρεξη για δουλειά η κ. Τζούλια Αστρέου , η οποία υποδέχθηκε με χαρά το ΡΕΠΟΡΤΕΡ online στο παραδοσιακό της εργαστήρι.

 

Το σπίτι ανήκει στην οικογένεια για έξι γενιές, κτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα. Ένα παραδοσιακό αρχοντικό, που διατηρήθηκε για να γίνει χρηστικός και κατοικήσιμος  χώρος αλλά και ο χώρος όπου στεγάζεται από το 2003 μέχρι και σήμερα το εργαστήρι Παραδοσιακής Υφαντικής, της κ. Τζούλιας.

Ο χώρος είναι χωρισμένος σε δύο δωμάτια. Το δωμάτιο της εισόδου είναι ο εκθεσιακός χώρος και το γραφείο ενώ το δεύτερο δωμάτιο αποτελεί το εργαστήρι. Εκεί υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι αργαλειοί ή γούβες όπως το έλεγαν οι γυναίκες υφάντριες. Οι δύο από τους τέσσερις αργαλειούς που βρίσκονται στο εργαστήρι της έχουν αγοραστεί από το Καϊμακλί , ενώ, ένας είναι γνήσιο αντίγραφο παραδοσιακού παφήτικου αργαλειού.
«Διατήρησα την παραδοσιακή τέχνη. Δεν χρειάζεται να έχω εκατοντάδες έργα, 1-2 σχέδια στο χέρι με ικανοποιούν πιο πολύ».


Όλα έχουν φτιαχτεί με αγάπη και μεράκι,  αφού όταν μιλάς με την κ.Τζούλια δείχνει παθιασμένη, μιλάει για ώρες για την δουλειά της, για τα έργα της, τα ταξίδια της με τα οποία εκπροσώπησε την Κύπρο , τα υφαντά της αλλά και τις εκθέσεις της.
«Είμαι πολύ ευτυχισμένη που δουλεύω εδώ . Μου αρέσει που δεν είμαι υποχρεωμένη να δουλέψω με ανθρώπους που δεν χρειάζεται. Έχω την δυνατότητα να επιλέγω τους συνεργάτες μου και να υπάρχει εκτίμηση για την δουλειά μου».

Η κ.Τζούλια σπούδασε Καλές Τέχνες και σχεδιασμό με ειδίκευση στην υφαντική και την μόδα. Από το 1980 μέχρι το 2001 δούλεψε ως Λειτουργός Οικοτεχνίας και Χειροτεχνίας στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. Εικοσιένα  χρόνια μετά ως λειτουργός στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της εργαστήρι υφαντικής.


«Αυτό που μου έδωσε την ώθηση να αποχωρήσω από την κυβερνητική δουλειά και από την χειροτεχνία είναι η ανάγκη μου να κάνω ότι ακριβώς είχα στο μυαλό μου για αυτό που αγαπούσα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να έχεις την ελευθερία να κάνεις ότι ακριβώς θέλεις».

Σχεδίασε περίπου 70 κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις του ΘΟΚ. Κάποια θα δωριστούν στο Μουσείου θεάτρου στην Λεμεσό, όπως εκείνο της «Εκάβης».

Από την δημιουργία του πρώτου της υφαντού έχουν περάσει πολλά χρόνια. Χρόνια γεμάτα διακρίσεις σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Κύπρο. Όλα τα σχέδια έχουν πίσω τους μια ιστορία, μια ιδέα, μια δική της αντίληψη για την ζωή και την ιστορία. Διαβάζοντας και ερευνώντας φτάνει με σιγουριά στο αποτέλεσμα που θέλει.

 

«Το πρώτο υφαντό μου ήταν ο «Ρυθμός». Ο καθένας τον ρυθμό μπορεί να τον δει παντού, στην φύση, στου χτύπους της καρδιάς, στη μουσική. Το έργο μπήκε σε ένα Conference European Textile Network της Λιθουανίας».

Πέρα από τα δικά της έργα η κ. Τζούλια παραδίδει μαθήματα υφαντικής σε όλες τις ηλικίες και για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά.
«Δεν είναι δύσκολο να μάθεις την τέχνη του αργαλειού, με λίγα μαθήματα μπορείς να πάρεις τις πρώτες γνώσεις και μετά να συνεχίσεις εύκολα να φτιάχνεις τα δικά σου σχέδια».


«Ο κόσμος επιστρέφει στην παράδοση. Οι νέοι ξεκίνησαν να εκτιμούν την τέχνης της υφαντικής. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη».

Κάθε Χριστούγεννα οργανώνει  έκθεση ώστε να προβάλει τα καινούργια της έργα. 

Η φετινή έκθεση έχει προγραμματιστεί γαι αυτο το Σαββατοκυρίακο

Σάβαβτο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016. Από τισ 10:00 μέχρι τις 20:00 οδός Αγίας Βαρβάρας 1(δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας) στο Καιμακλί


Δείτε την πρόσκληση :


  

 

Δειτε Επισης

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο στη Λεμεσό-Νεκρή 47χρονη
Συγκλονίζει η κατάθεση της συζύγου του Λύτρα-«Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει»
Ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας
ΒΙΝΤΕΟ: Κοινή άσκηση«Cyfra 04/24» μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας
Πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση ανατοκισθέντος τόκου συζήτησε η Επ. Οικονομικών
Αρχαίο κυπριακό αγγείο παραδόθηκε στις αρχές για επαναπατρισμό
Καθαρίζει τις σκιές ο Χαρτσιώτης-Πυροσβεστική και πτητικά μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα για τις πυρκαγιές»
Μη προκήρυξη θέσεων και διορισμούς χωρίς εξετάσεις στον ΟΝΕΚ διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεσολαβεί μεταξύ Ασφαλιστικών και ΟΑΥ για νοσήλια
Εγκρίθηκε ο κανονισμός για αποκατάσταση της φύσης σε επίπεδο ΕΕ από το Συμβούλιο