Ξεκινά η διαδικασία για να γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν

Στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα μετατρέψει το πολίτευμα της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «σουλτάνο» θα προχωρήσει σήμερα η τουρκική κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 
Η συνταγματική αυτή αλλαγή στα πρότυπα της Γαλλίας και των ΗΠΑ αποτελεί στόχο του Ερντογάν από το 2014 οπότε και εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνει το France 24.
 
Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή συναντά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι ο ήδη ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός.
 
«Είναι σωστό να δώσουμε όλες τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο; "Το κράτος είμαι εγώ" είναι το δόγμα του Χίτλερ. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (σ.σ. ο ηγέτης του κόμματος ΜΗΡ) στηρίζει αυτή την άποψη;» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
 
Της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκαν μήνες διαβουλεύσεων ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ).
 
Ο ρόλος του ΜΗΡ είναι κρίσιμος καθώς αν και τέταρτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα, το ΑΚΡ χρειάζεται τη στήριξή του προκειμένου να προκαλέσει δημοψήφισμα για το θέμα της συνταγματικής αλλαγής. Το κόμμα του Ερντογάν έχει 316 βουλευτές και χρειάζεται άλλους 14 προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοψηφίσματος.
 
Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ το νομοσχέδιο θα σώσει την Τουρκία από πραξικοπήματα.
 
Ο σχεδιασμός του ΑΚΡ προβλέπει ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή το Μάιο.
 
Σημειώνεται ότι ένα βασικό ερώτημα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που ψηφιστεί το νέο σύνταγμα είναι εάν το «ρολόι» της προεδρικής θητείας Ερντογάν θα μηδενίσει και έτσι εάν θα μπορέσει να μείνει για άλλες δύο πενταετείς θητείες στον προεδρικό θώκο.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δειτε Επισης

Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ