Βλέπει ξανά Αναστασιάδη και Ακιντζί ο Έιντε

Στη σκιά της κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας και των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και της επιμονής του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για καθορισμό ημερομηνίας πενταμερούς διάσκεψης, εντείνεται σε διπλωματικό επίπεδο η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.  
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έχει σήμερα το πρωί εκ νέου χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως συνεχίζοντας τη διπλωματία του πήγαινε-έλα, ο κ. Έιντε συναντήθηκε στις δέκα με τον κ. Ακιντζί, ενώ από τις 11:30 με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Σιντίκ ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως ο κ. Έιντε θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον κ. Σιντίκ, ο κ. Έιντε θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. «Τη Δευτέρα», πρόσθεσε, «θα βρίσκεται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση».
 
Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλάμβανε την αξίωσης της τουρκικής πλευράς για καθορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, έπειτα από το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε στο Μον Πελεράν. Την περασμένη Δευτέρα εξάλλου, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εμφανιζόταν εξαιρετικά συγκρατημένος όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής στις συνομιλίες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι αυτό που έγινε στο Μοντ Πελεράν 2 δεν συνέβη, και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Παρά τα αρνητικά μηνύματα που στέλλονται από την τουρκική πλευρά πάντως, ο διεθνής παράγοντας δεν χάνει την πίστη του και ευελπιστεί πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρεθεί η φόρμουλα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που κινήθηκαν άλλωστε και οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο των επαφών του στη Λευκωσία, ενώ περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, σημειώνοντας πως δεν βλέπει να υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να γεφυρωθούν.
Στην Κύπρο εξάλλου βρίσκεται ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Τζόναθαν Κόεν, ενώ πρόθεση καθόδου στην Κύπρο στις 8-9 Δεκεμβρίου εκφράστηκε και από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζο Κέρι. Κάτι ωστόσο που ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε και διαψεύστηκε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Πάντως, η επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν, αρμόδιου για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, πραγματοποιείται στα πλαίσια των ταξιδιών του στις χώρες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό του και είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ πηγή της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, επισημαίνοντας πως ο κ. Κόεν ανέλαβε τα καθήκοντά του στη θέση αυτή τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσώπους των κοινοτήτων και με επίσημους των Η.Ε.
«Είναι τυπικό για κάποιον που αναλαμβάνει μια θέση όπως αυτήν του Βοηθού Υφυπουργού να επισκέπτεται τις χώρες για τις οποίες είναι υπεύθυνος, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό του, συνήθως μέσα στους πρώτους τρεις με έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό το ταξίδι έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό για αυτό βρίσκεται εδώ», ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Σημειώνεται πως ο κ. Κόεν είχε υπηρετήσει ως δεύτερος τη τάξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία από το 2008 μέχρι το 2011.
 
Ερωτηθείσα σε σχέση με τις πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, η ίδια πηγή ανέφερε πως «τώρα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οποιοδήποτε ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο». «Προφανώς θα ήθελε να έλθει στην Κύπρο, έχει ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει εδώ, έχει ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ημερομηνίες ή ακόμα και το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί», ανέφεραν.
 

Δειτε Επισης

Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»
Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος