Επαναπροσέγγιση με δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί απόψε

Τον πάγο που έκτισε ανάμεσα στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί το ναυάγιο του Μον Πελεράν επιχειρούν με κάθε τρόπο να σπάσουν τα Ηνωμένα Έθνη.  
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε συναντήθηκε το πρωί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ενώ στις 11:30 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας… επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών,  απόψε οι δύο ηγέτες να παρακαθίσουν σε δείπνο. 

Την πραγματοποίηση του δείπνου που θα παραθέσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Η.Ε. στην Κύπρο αναφέρεται πως «ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα φιλοξενήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη σε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 1ης Δεκεμβρίου 2016 στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Περιοχή (UNPA)». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα για συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση. 

 

«Προχωρούμε μπροστά…»
«Μέσα από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, συμπεριλαμβανομένων και της σημερινής μέρας, νοιώθω ότι σιγά-σιγά προχωρούμε μπροστά», δήλωσε ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι σε σύντομο, λογικά, διάστημα, θα μπορέσει να ανακοινώσει περισσότερα σχετικά με το τί πρόκειται να γίνει σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες στο προσεχές μέλλον. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, όμως ελπίζω αυτό να γίνει αργότερα», πρόσθεσε.
 

Θα ήταν τραγικό…
«Έχουμε διανύσει τόση απόσταση, που θα ήταν τραγικό αν χάσουμε αυτήν την ευκαιρία πάνω σε θέματα τα οποία σίγουρα μπορούν να γεφυρωθούν, δήλωσε εξάλλου νωρίτερα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, ο κ. Έιντε είπε ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπάρχουν σίγουρα οπισθοδρόμηση πριν από την επιτυχία.
Ο κ. Έιντε επανέλαβε ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν τη διαδικασία. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση της σωστής φόρμουλας. Όταν φθάσουμε εκεί, θα το ανακοινώσω», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κύριος στόχος είναι οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι μαζί αλλά και «να διευθετήσουμε το τελευταίο μίλι των επόμενων βδομάδων».
 
Ταυτόχρονο, ανέφερε ότι ανησυχεί το τι συμβαίνει εκτός των διαπραγματεύσεων και ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο αν και είναι κατανοητό, υπάρχει επίσης και σκλήρυνση των θέσεων. «Εκείνοι που ήταν αισιόδοξοι τώρα νιώθουν ότι τώρα είναι πιο δύσκολο και αυτό είναι κακό σημάδι», είπε. «Πιστεύω», ανέφερε, «ότι και ο Τύπος διαδραματίζει ρόλο στο να μην συντείνει στο αίσθημα ότι η μια πλευρά είναι πάντα σωστή και η άλλη λανθασμένη». Είπε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να νιώθουν την ευθύνη για να διατηρήσουν την ελπίδα ζωντανή.
 
«Έχουμε διανύσει τόση απόσταση, που θα ήταν τραγικό αν το χάσουμε αυτό και πάνω σε θέματα τα οποία είναι σίγουρα μπορούν να γεφυρωθούν. Και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπάρχει σίγουρα οπισθοδρόμηση πριν από την επιτυχία και το καλύτερο παράδειγμα είναι στην Κολομβία, όπου η Βουλή ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και του FARC».
 
«Δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσουμε, ιδιαίτερα τώρα που είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια», τόνισε.

 
Ενημερώνει την «βουλή»
Στο μεταξύ, την «βουλή» ενημερώνει αύριο για το Κυπριακό ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, πρόκειται για την αναβληθείσα στις 24 Νοεμβρίου συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής» λόγω τότε αδιαθεσίας του κ. Ακιντζί. Η συνεδρίαση αύριο, θα αρχίσει στις 10 το πρωί (9 στις ελεύθερες περιοχές).
Μεταξύ 5 και 7 Δεκεμβρίου, ο Μουσταφά Ακιντζί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μονγκερίνι.
 
Ρωσικό ενδιαφέρον
Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι δύο άνδρες τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης τρων συνομιλιών. Νεοφύτου και Οσάτσι συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και διμερή θέματα.
«Είναι κοινή θέση και ευχή όλων να βρεθεί τρόπος να επαναρχίσει ο διάλογος για να μπορέσουμε αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα δημιουργήσει έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Από την πλευρά του ο κ. Οσάτσι επιβεβαίωσε πως η θέση της Ρωσίας είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. «Ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει, αν απαιτηθεί κάποια βοήθεια από τη δική μας πλευρά είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν η Μόσχα προτίθεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, ο Πρέσβης είπε ότι η Ρωσία έχει πρόθεση να βοηθήσει αν χρειαστεί, ενώ συμπλήρωσε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο. Η Ρωσία είναι υπέρ της συμμετοχής των πέντε μονίμων μελών στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, είπε όμως ότι αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι δυο πλευρές.
Σύμφωνα με τον κ. Οσάτσι, η Μόσχα καταβάλλει προσπάθειες και μιλά με όλες τις πλευρές. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στην Τουρκία και έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θα συζητηθεί και το Κυπριακό.
Είπε εξάλλου ότι υπάρχουν σκέψεις να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Κύπρο υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου για να συζητήσει το Κυπριακού, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόσωπο. Τέλος ανέφερε ότι σήμερα το πρωί συνομίλησε και ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό.
 
Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει στις δέκα αύριο το πρωί στο Προεδρικό, συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Βλέπει ξανά Αναστασιάδη και Ακιντζί ο Έιντε
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Προσβλέπει σε αγαστή συνεργασία με Παπακωνσταντίνου η Ελεγκτική-«Έτοιμοι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο»
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για το διορισμό Γενικού Ελεγκτή-Άλλοι συγχαίρουν και άλλοι επικρίνουν
Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»
Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος