ΑΗΚ: Πως φτάσαμε στη φωτιά στο Βασιλικό

Προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στη μονάδα 3 στο Σταθμό Βασιλικού, και συγκεκριμένα στο σύστημα αποθείωσης, το σύστημα δηλαδή που αφαιρεί τα οξείδια του θείου από την καύση του μαζούτ, διεξάγονταν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο χώρο. Η μονάδα όπως μας ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ κα Χριστίνα Παπαδοπούλου ήταν ήδη εκτός λειτουργίας λόγω της συντήρησης.

Μόλις ξέσπασε η φωτιά ενεργοποιήθηκε άμεσα το σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Αμέσως ανταποκρίθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία και η φωτιά κατασβήστηκε γύρω στις 6:30 το απόγευμα. «Το σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η ικανότητα παράγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ υπερκαλύπτει ακόμα και την μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση οπότε σε καμία περίπτωση η ζημιά δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση της Κύπρου», είπε, υπογραμμίζοντας πως και να τεθεί εκτός λειτουργίας αυτή η μονάδα η ΑΗΚ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί στη μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση.

Όπως μας εξήγησε δεν ζητήθηκε καμία στήριξη από τα κατεχόμενα ωστόσο τα δύο συστήματα είναι ενωμένα από τον Αύγουστο του 2016 και με οδηγίες της πολιτείας θα παραμείνουν ενωμένα ως τον Μάρτιο του 2017.
Ήδη από τον απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε έρευνα από την πυροσβεστική υπηρεσία σε συνεργασία με την ΑΗΚ προκειμένου να αξιολογηθούν τα αίτια και να διαφανεί τι προκάλεσε τη ζημιά. «Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε», ανέφερε. Ταυτόχρονα εκτιμούνται οι ζημιές για να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες επιδιόρθωσης της μονάδας αποθείωσης στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Ανδρέας Μαραγκός στο Τρίτο Πρόγραμμα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προκειμένου να τεθεί ξανά σε λειτουργία η μονάδα 3 όμως στόχος είναι να είναι έτοιμη για την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα, είπε ότι στο Βασιλικό υπάρχουν 5 ανεξάρτητες μονάδες παραγωγής, ενώ η μονάδα 3 βρισκόταν ούτως ή άλλως εκτός λειτουργίας για σκοπούς συντήρησης, προσθέτοντας επίσης ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΗΚ έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι η ανάγκη για ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή Βασιλικού κρίθηκε απαραίτητη μετά την υποβολή του σχεδίου μετακίνησης των πετρελαιοειδών και άλλων ενεργειακών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Όπως εξήγησε, έχει ήδη τροχιοδρομηθεί η διαδικασία, ενώ έχει εκχωρηθεί τεμάχιο γης παρά το Μαρί, στο οποίο θα αναγερθεί ο πυροσβεστικός σταθμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές του 2017 το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχωρά στην προκήρυξη προσφορών, προκειμένου στα μέσα του 2017 να ξεκινήσει η ανέγερση και στο τέλος 2018 θα τεθεί σε λειτουργία ο πυροσβεστικός σταθμός του Βασιλικού. Ο σταθμός θα στελεχώνεται με 56 άτομα και θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή. 

Να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η μονάδα γειτνιάζει με τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων της VTTV όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Γιώργος Παπαναστασίου η φωτιά δεν πλησίασε καν και δεν παρουσιάστηκε κανένας κίνδυνος.