Ενώπιον της Βουλής τροπολογία για απαγόρευση καπνίσματος και στα γήπεδα

Τροπολογία για απαγόρευση του καπνίσματος και στα γήπεδα κατέθεσε ενώπιον της Βουλής το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία πολιτών με την οποία εισηγείται τη συμπερίληψη των αθλητικών χώρων στο νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ προτείνει με δική της τροπολογία να επιτρέπεται το κάπνισμα σε ειδικούς κλειστούς χώρους αναψυχής. Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο νομοσχέδιο θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Με την τροπολογία του το Κίνημα Οικολόγων ζητά την απαγόρευση του καπνίσματος και σε άλλους ανοιχτούς χώρους μεταξύ των οποίων και τα γήπεδα. Συγκεκριμένα η νομοτεχνική προσθήκη αναφέρει «το κάπνισμα θα απαγορεύεται και σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και χώρους διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων».   

Απαγόρευση και στα πανεπιστήμια

Με την ίδια λογική η τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος και στους ανοιχτούς χώρους των Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει πως το κάπνισμα θα απαγορεύεται και «σε ανοιχτούς χώρους φροντιστηρίων, ανώτερων και ανώτατων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οποιονδήποτε άλλων εκπαιδευτηρίων».

Επιπρόσθετα στην τροπολογία των Οικολόγων προβλέπεται η απαγόρευση του καπνίσματος και στα δημόσια αποχωρητήρια ενώ εισηγείται την αύξηση των ποινών για πώληση καπνικών σε ανήλικα πρόσωπα από δύο χιλιάδες ευρώ σε τρεις χιλιάδες.

Βροχή οι τροπολογίες των κομμάτων

Την ίδια ώρα παράλληλα με αυτή των Οικολόγων, κατατέθηκαν τροπολογίες και από άλλα κόμματα.

Συγκεκριμένα τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ προβλέπει να συμπεριληφθεί και το καζίνο στους χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Η ΕΔΕΚ κατέθεσε τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισμα σε δισκοθήκες, και μπυραρίες εφόσον το επιτρέπει ο ιδιοκτήτης και το μαγαζί τηρεί τις προδιαγραφές με κατάλληλα μηχανήματα για εξαερισμό και κλιματισμό του χώρου.

Επιπρόσθετα στην τροπολογία της ΕΔΕΚ προβλέπεται να επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής και εστιατορίων. Στους εν λόγω χώρους θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά και εγκύους.

Τροπολογία για το νομοσχέδιο για το κάπνισμα κατέθεσε και το ΕΛΑΜ με την οποία προτείνει τη μείωση των προστίμων από 2000 ευρώ σε 200 ευρώ για παράβαση του νόμου καθώς και μείωση του διοικητικού προστίμου από 850 σε 85 ευρώ.
 

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το κάπνισμα θα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους χώρους εργασίας και στα Νοσοκομεία, Σχολεία και Παιδότοπους και στους ανοικτούς σε αυτά χώρους. Η απαγόρευση θα αφορά και τα νέα καπνικά προϊόντα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα και ναργιλέ.

Αυστηρότερες ποινές και αναστολή λειτουργίας καταστημάτων

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, και οι οποίες φτάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ ή και την αναστολή της λειτουργίας μιας επιχείρησης μέχρι και 4 μέρες με δικαίωμα του δικαστηρίου να ανανεώνει κάθε τέσσερις μέρες την ποινή αυτή.

Τι αλλάζει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 

Ανάμεσα στις εναρμονιστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επιβολή τελών για παρεχόμενες υπηρεσίες και η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν πληρούν τους Κανονισμούς καθώς και η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων σε πακέτο που περιέχει κάτω από 20 τσιγάρα και καπνού για τυλιχτό τσιγάρο κάτω από 30 γραμμάρια.
 

Δειτε Επισης

Ταξιδεύει για Βαλέτα ο Χάρης-Δεν άλλαξαν ξανά τα σχέδια μετά το διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για αδυναμία λειτουργίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων-Έλλειψη προσωπικού
Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Βγαίνουν μπροστά οι επτά φαρμακοποιοί-«Συνταγματική υποχρέωση οι εφημερίες και όχι μέσο κερδοσκοπίας»
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002