Πεπαλαιωμένες οι μηχανές αιμοκάθαρσης των Νοσοκομείων

Στη “ρεζέρβα” λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι 90 μηχανές αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών, οι οποίες έχουν συμπληρώσει τον μέσο ώρο λειτουργίας τους που κυμαίνεται μεταξύ 45 και 50 χιλιάδων ωρών, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών, να κάνει λόγο “για συμφέροντα ημετέρων” από τη στιγμή που η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών έχει δις κρίνει ως ακατάλληλη προς επικύρωση την προσφορά τριών εταιρειών για αγορά καινούργιων μηχανών.
 
“Το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί χθες” είπε σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νεφροπαθών, Ανδρέας Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι η υγεία της ομάδας αυτής του πληθυσμού τίθεται σε κίνδυνο με τις πεπαλαιωμένες μηχανές αιμοκάθαρσης ενώ κάλεσε τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, και με την ιδιότητά του ως Νομικός, “να πάρει το θέμα στους ώμους του”.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι “ξεκίνησε μια διαδικασία για την προκήρυξη προσφορών για αγορά μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και αναλώσιμων η οποία έφτανε 30 εκατομμύρια ευρώ” λόγω του ότι οι υπάρχουσες είναι πεπαλαιωμένες” με το συμβόλαιο συντήρησής τους να έχει τελειώσει χθες 30 Νοεμβρίου”.
 
Πρόσθεσε ότι “κέρδισε μια εταιρεία τον διαγωνισμό, η δεύτερη εταιρεία, προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η οποία αποφάσισε ότι η πρώτη εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό είναι εκτός προδιαγραφών¨.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, “αυτομάτως έπρεπε να κατοχυρωθεί η προσφορά στην δεύτερη εταιρεία, ωστόσο είχαμε πληροφορίες ότι ο δικηγόρος της πρώτης εταιρείας έστειλε επιστολή και απαιτούσε τη σύσταση ad hoc επιτροπής για την συγκεκριμένη διαδικασία της προσφοράς και το αίτημα της αυτό εισακούστηκε”.
 
Ανέφερε ότι “αυτή η επιτροπή μας ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα ότι έκρινε και τις τρείς προσφορές ακατάλληλες” πολύ πριν όμως αυτή την εξέλιξη, και συγκεκριμένα, το 2014, ο κ. Μιχαηλίδης, συναντήθηκε με τον τότε Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Προσφορών του Υπουργείου Υγείας, Θεοδόση Τσιόλα, στην παρουσία και εκπροσώπων της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας”.
 
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης, σε αυτή τη συνάντηση ο εκπρόσωπος της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, προωθούσε συγκεκριμένη εταιρεία, έτσι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νεφροπαθών προχώρησε σε καταγγελία του συγκεκριμένου λειτουργού, στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενώ ακολούθως έγινε γνωστό ότι ο συγκεκριμένος λειτουργός συμμετείχε και στην ομάδα αξιολόγησης για κατοχύρωση της προσφοράς.
 
“Έχω πολλές απορίες εγώ για το τι συμβαίνει, τι συμφέροντα παίζονται”, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, και πρόσθεσε ότι κατά την πρώτη του συνάντηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, του ελέχθη πως επιθυμία τους είναι να σπάσει το μονοπώλειο”.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη σε μια προσφορά δύο εκατομμυρίων ευρώ, οι δύο εταιρείες είχαν διαφορά 15 χιλιάδων ευρώ, από τα δύο εκατομμύρια, τα οποία ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νεφροπαθών δήλωσε ετοιμότητα να δώσει.
 
Και πάλι όμως η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφάνθηκε ότι η εταιρεία στην οποία δόθηκε η προσφορά ήταν εκτός προδιαγραφών, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά,
 
Ανέφερε πως ο Σύνδεσμος ενεπλάκη στη διαδικασία για την προσφορά της τάξης των 30 εκατομμυρίων, “με κριτική και διορθωτικές εισηγήσεις μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη και άμεση εμπειρία με το αντικείμενο αλλά δυστυχώς, και λυπούμαι που το λέω αυτό, προσκρούσαμε στο υπερεγώ μερικών λειτουργών τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας”.
 
Οπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νεφροπαθών, “ξεχνούν ότι διαβουλεύονται στην κυριολεξία για ις ζωές μας, θέλοντας να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς” παρόλο που καταστήσαμε σαφές ότι “προθεσή μας δεν ήταν να εμπλακούμε σε διαδικασίες που δεν θα ήταν νόμιμες, πράγμα που αποφύγαμε”.
 
Στο μεταξύ ο ΟΠΑΠ δώρισε τρεις μηχανές στο κράτος για την επαρχία Πάφο και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σταμάτησε τη διαδικασία αποδοχής των μηχανών.
 
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νεφροπαθών εξήγησε στον Γενικό Ελεγκτή ότι υπάρχουν ήδη άλλες μηχανές του ιδίου τύπου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα και αφότου ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έδωσε την έγκρισή του για να δοθούν στο κράτος οι μηχανές – δωρεά του ΟΠΑΠ, έγινε η προσφορά για τη συντήρηση των μηχανών αλλά δεν ενσωματώθηκε ο ΦΠΑ και υπήρξαν άλλες 15 μέρες καθυστέρηση.
 
Απότοκο όλων αυτών είναι να λειτουργούν οι 90 πεπαλαιωμένες μηχανές αιμοκάθαρσης με κίνδυνο μόλυνσης του αίματος των ασθενών ακόμα και καρδιακών επιπλοκών.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σήμερα στις 3 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στον οποίο θα τεθούν όλα τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς οι οποίοι καλούνται για αιμοκάθαρση με μηχανές που θα λειτουργούν με ανταλλακτικά εάν και έχουν ξεπεράσει τον χρόνο που πρέπει να είναι σε λειτουργία για παροχή ποιοτικού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς τους νεφροπαθείς.
 
“Τώρα πρέπει να μπει δυναμικά ο Υπουργός Υγείας. Είναι η ώρα του αυτή τη στιγμή και όλα αυτά που τον έφεραν σε αυτή τη δύσκολη θέση, είναι άλλοι άνθρωποι άλλων υπουργείων”, είπε, τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Ταξιδεύει για Βαλέτα ο Χάρης-Δεν άλλαξαν ξανά τα σχέδια μετά το διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για αδυναμία λειτουργίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων-Έλλειψη προσωπικού
Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Βγαίνουν μπροστά οι επτά φαρμακοποιοί-«Συνταγματική υποχρέωση οι εφημερίες και όχι μέσο κερδοσκοπίας»
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002