Ο παραλογισμός της «Κυρίας»

Παίκτες, τεχνικοί, γυμναστές, προπονητές τερματοφυλάκων, αθλητικοί διευθυντές, πρόεδροι, σύμβουλοι, ατζέντηδες, οπαδοί. Στα πέτρινα χρόνια της Ανόρθωσης άπαντες έχουν στοχοποιηθεί και αρκετοί εξ αυτών απομακρυνθεί ως υπαίτιοι της εκάστοτε αγωνιστικής κρίσης. Απ’ αυτό το κυνήγι μαγισσών δεν έχουν ξεφύγει ούτε πρόσωπα, τα οποία για (μικρό ή μεγάλο) διάστημα είχαν καταφέρει να συσπειρώσουν και να εμπνεύσουν τους περισσότερους στο σύλλογο της Αμμοχώστου. Και όσο αυτή η αλλεργία στην αυτοκριτική και στην ουσιαστική ανάληψη ευθυνών επιδεινώνεται, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η ανάγκη για σωτήρα ή σωτήρες.
Με τη χθεσινή παραίτηση του Χρίστου Πουλλαΐδη αποχώρησε και το τελευταίο μέλος της τριάδας που σχεδίασε και στελέχωσε την «Κυρία» της τρέχουσας περιόδου (σ.σ. Αντόνιο Πούτσε και Αλμπέρτο Μπενίτο τα άλλα δύο μέλη). Ποιος θα καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις και το μεταγραφικό μπάτζετ του Ιανουαρίου (συμβόλαια νεοφερμένων συν αποζημιώσεις αποδεσμευθέντων), αναδεικνύεται ως το μείζον πρόβλημα. Κακώς. Είναι μεν υπαρκτό και φλέγον, ήσσον όμως σε σύγκριση με το αγωνιστικό.
Σχεδόν στα μισά της α’ φάσης του πρωταθλήματος η ομάδα είναι στο +6 από τη γραμμή του υποβιβασμού και στο -10 από την τέταρτη, που υπό προϋποθέσεις (βλέπε κατάκτηση του κυπέλλου από ομάδα της πρώτης τριάδας στη βαθμολογία) οδηγεί στην Ευρώπη. Ως το χειμερινό παζάρι, όπου υπάρχει η ελπίδα (αλλά όχι η εγγύηση) για έγκαιρη και επιτυχημένη ενίσχυση, μεσολαβούν τέσσερα παιχνίδια: τρία εκτός (με Απόλλωνα, ΑΠΟΕΛ και Νέα Σαλαμίνα) και ένα εντός (με Άρη).
Στη δεδομένη χρονική στιγμή η Ανόρθωση υστερεί και σε ποιότητα και σε φόρμα έναντι των περισσοτέρων εξ αυτών των αντιπάλων, συνεπώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το τέλος του 2016 να τη βρει ακόμη πιο κοντά στον πυθμένα κι ακόμη πιο μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Τέτοια εξέλιξη θα δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα, θα ενισχύσει την αρνητική δυναμική και θα καταρρακώσει περαιτέρω την ψυχολογία. Με άλλα λόγια, θα καταστήσει ακόμη πιο αντίξοες τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα επιχειρηθεί η βαθμολογική αντεπίθεση εντός του 2017.
Η πάση θυσία αποτροπή αυτού του σεναρίου απαιτεί υπερβάσεις στα επικείμενα παιχνίδια. Πώς θα επιτευχθούν αυτές από παίκτες που τυγχάνουν διαρκούς αποδοκιμασίας και είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους υποψήφιοι προς αποχώρηση τον Ιανουάριο; Για το μήνα Δεκέμβριου είναι «η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» στο σύλλογο της Αμμοχώστου.