Και τώρα εδαφικό… Συζητούνται τα κριτήρια και ξεκαθαρίζουν προθέσεις

 H ώρα της κρίσης για το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό έχει φθάσει, καθότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αρχίζουν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας την κρίσιμη συζήτηση επί των κριτηρίων για το εδαφικό.
Η σημερινή μέρα θεωρείται ως άκρως καθοριστική για τα επόμενα βήματα, καθότι αναμένεται να καταδείξει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τοποθετηθεί δημοσίως διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση χάρτη αν πρώτα δεν συμφωνηθεί πενταμερής διάσκεψη, επιχειρώντας έτσι να διασυνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από την άλλη, η δική μας πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως για να υπάρξει το επόμενο βήμα, δηλαδή της σύγκλισης πενταμερούς για συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θα πρέπει μια πιθανή συμφωνία επί των κριτηρίων να αποτυπωθεί σε χάρτη.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση(γίνεται λόγος για 100 000), ενώ ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών. Ταυτόχρονα, επιδιώκει αναπροσαρμογή του ποσοστού ακτογραμμής που θα ελέγχει, την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση θρησκευτικών μνημείων και άλλων συναισθηματικής αξίας τοποθεσιών κ.α.  Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση που αρχίζει σήμερα δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών.
 
Η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε τελικά στις δέκα ώρα Ελβετίας (έντεκα ώρα Κύπρου) και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και οι δυο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, αυτός ανέφερε πως οι συναντήσεις στο ελβετικό θέρετρο συνεχίζονται και πως δεν μπορεί να πει οτιδήποτε περαιτέρω. «Πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δυο πλευρές και μόνο εάν αυτές το επιθυμούν θα γίνει κάποια ανακοίνωση», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Crash test για τις συνομιλίες η μάχη του εδαφικού
 
Τα κριτήρια για το εδαφικό, κριτήριο για την τύχη του Μον Πελεράν 
 
 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών