Και τώρα εδαφικό… Συζητούνται τα κριτήρια και ξεκαθαρίζουν προθέσεις

 H ώρα της κρίσης για το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό έχει φθάσει, καθότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αρχίζουν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας την κρίσιμη συζήτηση επί των κριτηρίων για το εδαφικό.
Η σημερινή μέρα θεωρείται ως άκρως καθοριστική για τα επόμενα βήματα, καθότι αναμένεται να καταδείξει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τοποθετηθεί δημοσίως διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση χάρτη αν πρώτα δεν συμφωνηθεί πενταμερής διάσκεψη, επιχειρώντας έτσι να διασυνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από την άλλη, η δική μας πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως για να υπάρξει το επόμενο βήμα, δηλαδή της σύγκλισης πενταμερούς για συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θα πρέπει μια πιθανή συμφωνία επί των κριτηρίων να αποτυπωθεί σε χάρτη.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση(γίνεται λόγος για 100 000), ενώ ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών. Ταυτόχρονα, επιδιώκει αναπροσαρμογή του ποσοστού ακτογραμμής που θα ελέγχει, την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση θρησκευτικών μνημείων και άλλων συναισθηματικής αξίας τοποθεσιών κ.α.  Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση που αρχίζει σήμερα δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών.
 
Η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε τελικά στις δέκα ώρα Ελβετίας (έντεκα ώρα Κύπρου) και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και οι δυο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, αυτός ανέφερε πως οι συναντήσεις στο ελβετικό θέρετρο συνεχίζονται και πως δεν μπορεί να πει οτιδήποτε περαιτέρω. «Πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δυο πλευρές και μόνο εάν αυτές το επιθυμούν θα γίνει κάποια ανακοίνωση», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Crash test για τις συνομιλίες η μάχη του εδαφικού
 
Τα κριτήρια για το εδαφικό, κριτήριο για την τύχη του Μον Πελεράν 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος