Δέος στη διεθνή κοινότητα μετά τη νίκη Τραμπ

Με το στόμα ανοικτό άφησε το παγκόσμιο ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις Προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ.

Η εκλογή του Τραμπ στη θέση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
 
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ, εκφράζοντας την ελπίδα Ρωσία και οι ΗΠΑ να έχουν μια συνεργαστούν σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα. Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, δήλωσε ότι πιστεύει πως η προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.
 
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».

Στην Γερμανία, η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ μεγάλο σοκ για την ίδια στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD και πρόσθεσε : "Και εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα μας ρωτήσει τι κάνουμε εμείς για τη Συμμαχία. Αλλά και εμείς θα ρωτήσουμε, τι προσφέρετε εσείς στη Συμμαχία;"

"Νομίζω επίσης ότι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει πως αυτή η εκλογή δεν ήταν υπέρ του, αλλά κατά του κατεστημένου της Ουάσινγκτον. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ψάξει να βει ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της στην κυβέρνηση Τραμπ και ποιές από τις προεκλογικές εξαγγελίες προτίθεται να εφαρμόσει. Πολλά θέματα είναι ανοικτά", τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Ραλφ Στέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Παίξε μου το τραγούδι του θανάτου, ο άνθρωπος με τη φυσαρμόνικα. Το μήνυμά μου σε όλους εκεί έξω οι οποίοι βρίσκονται σε ψηφιακή τροχιά:-) " Kαι συμπλήρωσε στη συνέχεια : "Εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ αυτός ο δεξιός λαϊκιστής και κήρυκας του μίσους των φύλων, τότε θα υποστούμε μια πολιτική ψυχρολουσία".
 
Η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομία μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τον προέτρεψε να μην επιδιώξει μια πορεία απομονωτισμού.

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τίθενται "πολλά ερωτήματα" καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών