Ανοικτή πρόσκληση σε Τραμπ από την ΕΕ

Με το στόμα ανοικτό άφησε το παγκόσμιο ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις Προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ.
Η εκλογή του Τραμπ στη θέση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
 
Ανοικτή πρόσκληση από την ΕΕ

Από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε διά στόματος επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, πως «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λίγο αργότερα απηύθυναν από κοινού πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, να προσέλθει σε μια συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΗΠΑ, μόλις γίνει δυνατόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αρχικά είχε εκφράσει στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο». Ωστόσο λίγο αργότερα και με πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση του αποτελέσματος, ο Σουλτς έστειλε συγχαρητήρια για την «ξεκάθαρη» νίκη του στον Τραμπ. Συνεχίζοντας, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως ο Ντ. Τραμπ κατάφερε να γίνει ο κύριος εκφραστής των «φόβων εκατομμυρίων Αμερικανών». «Οι ανησυχίες αυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις», σημειώνει.

«Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ», ανέφερε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ.  «Αυτό είναι ένα καμπανάκι για τους Ευρωπαίους ηγέτες». «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στον Τραμπ ως αξιόπιστο σύμμαχο. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ενωμένη», προσθέτει ο Γκι Βερχόφστατ στο twitter. 

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τόνισε από την άλλη, σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
 
Για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Τζ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».
 
Βρετανία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».
 
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP στη Βρετανία, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, συνεχάρη θερμά τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. "Δίνω τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά συγχαρητήρια. Κάνατε μια γενναία εκστρατεία", έγραψε στο Twitter ο Φάρατζ, ο οποίος είχε παράσχει συμβουλές στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και είχε συμμετάσχει σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Γερμανία

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού. «Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe. «Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι Γερμανοί ήθελαν, αλλά πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν.

O χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων της γερμανικής Βουλής δήλωσε για τη νίκη Τραμπ: "Tα λόγια του και ο τρόπος συμπεριφοράς του αποτελούν μια τρομερή υποθήκη, την οποία δεν μπορεί κανείς να αντιπαρέλθει εύκολα. Πρέπει νομίζω να τον εκλάβουμε όπως παρουσιάστηκε."

Ο Ρέτγκεν αξιολογεί τη νίκη Τραμπ ως ένα σοβαρό μήνυμα προς την Ευρώπη. Τα αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βαθύς διχασμός στην αμερικανική κοινωνία, στην οποία πολλοί πολίτες νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι.
 
Αυστρία
 
Για τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο ίδιος αναμένει έντονες αντιπαραθέσεις για την μεσαία τάξη, τόνισε, στο περιθώριο σημερινής συνεδρίασης της αυστριακής Βουλής, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μία πρόβλεψη του μέλλοντος γίνεται σημαντικά δυσκολότερη από ό,τι θα ήταν εάν είχε νικήσει η Χίλαρι Κλίντον, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία φάση αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πρέπει να αναμένεται, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σχολιάζοντας την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων σε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
 
Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι "το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. "

Την ελπίδα "να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς κατά τη διάρκεια παρέμβασής του.
 
Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, στο ραδιόφωνο της Rai.
 
Γαλλία

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τίθενται "πολλά ερωτήματα" καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
 
Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συνεχάρη σήμερα τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. "Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή", είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

O 'Ορμπαν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι τα σχέδια του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική είναι "ζωτικής σημασίας" για την Ουγγαρία, ενώ αυτά της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον είναι "φονικά".

Ο 'Ορμπαν ήταν συνεπώς ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που εξέφρασε σαφή προτίμηση για κάποιον μεταξύ των δυο υποψηφίων.
 
 
Ρωσία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Ο Πούτιν "εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα "πως θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας", σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλγιουκάγεφ σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
 
Φιλιππίνες

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξέφρασε "θερμά συγχαρητήρια" στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Μάρτιν Άνταναρ.

Ο Ντουτέρτε που εξέφραζε σχεδόν καθημερινά την οργή του με τη διακυβέρνηση Ομπάμα και είχε απειλήσει επανειλημμένα να θέσει τέρμα σε μια από τις πιο σημαντικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον στην Ασία, χαιρέτισε την επιτυχία του δημοκρατικού συστήματος των ΗΠΑ και τον αμερικανικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.
 
 
ΝΑΤΟ
Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.
 
Παλαιστίνη

Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.
 
Κίνα
Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
 
Ιράν
 
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να "τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες" στις οποίες κατέληξε η χώρα του, καθώς η εκλογή του ρεπουμπλικανού υποψηφίου αυξάνει τις αβεβαιότητες για την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών