Αντάλλαξαν έγγραφα οι διαπραγματευτές για το εδαφικό

Σε επίσημη δήλωση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελέραν και ειδικότερα, όπως αναμένεται, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το εδαφικό θα προβεί σε λίγο από την Ελβετία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.  
 
Η πρωινή συζήτηση επί των βασικών αρχών και επί των κριτηρίων για το εδαφικό ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακίντζι, κατέδειξε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τις δύο πλευρές χωρίζει  απόσταση όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά εδαφών που θα διοικούνται από την ε/κ από την μια και τ/κ από την άλλη, συνιστώσα πολιτεία. Η τ/κ πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιμένει και στη θέση πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, την ώρα που δική μας πλευρά επιδιώκει την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση περίπου εκατό χιλιάδων προσφύγων. Πάντως, πηγές με πρόσβαση στα όσα τεκταίνονται κατά τις διαπραγματεύσεις, τονίζουν πως με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. 
Η συζήτηση για το εδαφικό, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων επί των βασικών αρχών και κριτηρίων, συνεχίζεται κατά τη δεύτερη σημερινή  συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
Προηγήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρ Έιντε, ενώ σε συνάντηση των δύο διαπραγματευτών έγινε ανταλλαγή εγγράφων με τις θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά τα κριτήρια. 
 
Tι μεταδίδει το Ανατολού
Τα βασικά κριτήρια σχετικά με τις «ρυθμίσεις των διοικητικών ορίων» συζητούνται την τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, μεταδίδει εξάλλου με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.  Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Ανατολού αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το πρωί στις 9.45 τοπική ώρα Ελβετίας στο ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ και έθεσαν στο τραπέζι τα βασικά κριτήρια για τις «ρυθμίσεις των διοικητικών ορίων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια σήμερα και αύριο να υπάρξει συμβιβασμός στα κριτήρια, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να καθοριστεί ημερομηνία για την πενταμερή, όπως επιθυμεί η τουρκική πλευρά,  και ταυτόχρονα γίνει ουσιαστική εργασία πάνω στον χάρτη. 
Σύμφωνα με το Ανατολού στην περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία, δεν θα συζητηθεί ο χάρτης, «θα χαλάσει η γραπτή συμφωνία που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στους ηγέτες», όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά,  και η διαδικασία δεν θα προχωρήσει. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε καλό κλίμα για τα κριτήρια  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών