Αντάλλαξαν έγγραφα οι διαπραγματευτές για το εδαφικό

Σε επίσημη δήλωση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελέραν και ειδικότερα, όπως αναμένεται, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το εδαφικό θα προβεί σε λίγο από την Ελβετία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.  
 
Η πρωινή συζήτηση επί των βασικών αρχών και επί των κριτηρίων για το εδαφικό ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακίντζι, κατέδειξε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τις δύο πλευρές χωρίζει  απόσταση όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά εδαφών που θα διοικούνται από την ε/κ από την μια και τ/κ από την άλλη, συνιστώσα πολιτεία. Η τ/κ πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιμένει και στη θέση πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, την ώρα που δική μας πλευρά επιδιώκει την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση περίπου εκατό χιλιάδων προσφύγων. Πάντως, πηγές με πρόσβαση στα όσα τεκταίνονται κατά τις διαπραγματεύσεις, τονίζουν πως με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. 
Η συζήτηση για το εδαφικό, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων επί των βασικών αρχών και κριτηρίων, συνεχίζεται κατά τη δεύτερη σημερινή  συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
Προηγήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρ Έιντε, ενώ σε συνάντηση των δύο διαπραγματευτών έγινε ανταλλαγή εγγράφων με τις θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά τα κριτήρια. 
 
Tι μεταδίδει το Ανατολού
Τα βασικά κριτήρια σχετικά με τις «ρυθμίσεις των διοικητικών ορίων» συζητούνται την τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, μεταδίδει εξάλλου με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.  Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Ανατολού αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το πρωί στις 9.45 τοπική ώρα Ελβετίας στο ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ και έθεσαν στο τραπέζι τα βασικά κριτήρια για τις «ρυθμίσεις των διοικητικών ορίων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια σήμερα και αύριο να υπάρξει συμβιβασμός στα κριτήρια, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να καθοριστεί ημερομηνία για την πενταμερή, όπως επιθυμεί η τουρκική πλευρά,  και ταυτόχρονα γίνει ουσιαστική εργασία πάνω στον χάρτη. 
Σύμφωνα με το Ανατολού στην περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία, δεν θα συζητηθεί ο χάρτης, «θα χαλάσει η γραπτή συμφωνία που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στους ηγέτες», όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά,  και η διαδικασία δεν θα προχωρήσει. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε καλό κλίμα για τα κριτήρια  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος