Συζητούν περιουσιακό στο Μον Πελεράν

Στη δεύτερη τους μέρα εισήλθαν οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν της Ελβετίας. Στο επίκεντρο της σημερινής πρωινής συνάντησης που άρχισε λίγο μετά τις δέκα το πρωί ώρα Κύπρου βρίσκεται το Περιουσιακό. 
 
Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν τις εκκρεμότητες επί των τεσσάρων κεφαλαίων που ήδη συζητήθηκαν στη Λευκωσία. Δηλαδή, επί των κεφαλαίων της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού της Εξουσίας, του Περιουσιακού, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χθεσινή πρώτη ουσιαστική συνάντηση των δύο ηγετών επί ελβετικού εδάφους πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για θετικό κλίμα και πρόοδο που επιτελέστηκε.
 
Όπως έχει προαναφερθεί, στο επίκεντρο της σημερινής διαπραγμάτευσης βρίσκεται το Περιουσιακό, και στη συνάντηση που είναι ήδη σε εξέλιξη παρακάθονται οι δύο διαπραγματευτές, καθώς και οι επικεφαλής των ομάδων εργασίας για το συγκεκριμένο κεφάλαιο(σ.σ. η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή από ελληνοκυπριακής πλευράς). Παρακάθονται επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Σε ανάρτησή του στο twitter, o κ. Έιντε δημοσιεύει φωτογραφία από τη συνάντηση, αναφέροντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. Σημειώνει πως οι κυρίες Ερατώ-Κοζάκου Μαρκουλλή, (επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό της ελληνοκυπριακής πλευράς) και η Σουλέν Καραμπατσάκ (από την τουρκοκυπριακή πλευρά) βοηθούν τους δυο ηγέτες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), η συνάντηση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13: 00 τοπική ώρα, στην ουσία αποτελεί προετοιμασία για τη συζήτηση του εδαφικού, που επίσημα ξεκινά την Τετάρτη το πρωί. Στόχος, τουλάχιστον της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι όπως το ταχύτερο δυνατό ξεκινήσει η συζήτηση επί των κριτηρίων για το περιουσιακό, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει, είτε κατά τη σημερινή απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών είτε αύριο το πρωί.
 
Εποικοδομητικό κλίμα
Στο μεταξύ, σε θετικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα της πρώτης ημέρας αναφέρονται τ/κ δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές από την «προεδρία» που περιέγραψαν την ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις την πρώτη ημέρα των εντατικών συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο.
Όπως αναφέρεται, οι δύο ηγέτες θα συναντώνται το λιγότερο δύο φορές την ημέρα και όταν υπάρχει ανάγκη θα συμμετέχουν οι διαπραγματευτές και οι διαπραγματευτικές ομάδες. Έγινε γνωστό, προστίθεται, ότι οι συνομιλίες θα αρχίζουν στις 8 το πρωί και θα διαρκούν μέχρι τις 10 το βράδυ, χωρίς να διευκρινίζεται εάν σε όλη αυτή τη διάρκεια θα συμμετέχουν οι δύο ηγέτες ή οι διαπραγματευτές και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες. Από απεσταλμένους τ/κ ΜΜΕ σημειώνεται δε ότι οι ηγέτες αλλά και οι δύο αντιπροσωπείες τρώνε μαζί πρωινό, γεύμα και δείπνο. Σημειώνεται επίσης ότι χθες η συνάντηση και το γεύμα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ διήρκεσαν μέχρι τις 14.30 και ο Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε τη σημασία για την εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του 2016 και ευχαρίστησε τους ηγέτες για την καλή πρόθεση και την προσπάθεια που καταβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»