Οι εκλογές στις ΗΠΑ που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε «θρίλερ». Μέχρι να φθάσει η στιγμή που οι Αμερικανοί πολίτες θα εκφέρουν την γνώμη τους μέσα από τα εκλογικά κέντρα, οι εταιρείες δημοσκόπησης αλλά και τα κέντρα στοιχημάτων αλλάζουν συνεχώς το προβάδισμα ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.


Από την μια πλευρά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλτ ΤζονΤραμπ και από την άλλη η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον. Το ποιος τελικά θα είναι ο νικητής μάλλον θα κριθεί στην λεπτομέρεια.


Δεν είναι η πρώτη φορά με βάση τα ιστορικά γεγονότα των εκλογικών αναμετρήσεων της Αμερικής που οι εκλογές εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο.

 

  • Το 1796 διεξάγονται εκλογές σε 9 Πολιτείες των ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι ήταν ο Τζών Άνταμς (Φεντεραλιστής) και ο Τόμας Τζέφερσον(Δημοκρατικός-Ρεπουμπλικάνος . Τα ποσοστά στη ψηφοφορία ήταν 53,4% και 46,6% αντίστοιχα, αλλά οι ψήφοι των εκλεκτόρων δε φαίνεται να συμμερίζονται το αποτέλεσμα. Καταφέρνει έτσι να επικρατήσει ο Τζών Άνταμς με 71 ψήφους έναντι 68 του Τόμας Τζεφερσον.
  • Το 1800, την χρονιά που υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι και μόνο έξι από τις 16 πολιτείες ψήφιζαν. Ο Τόμας Τζέφερσον (Δημοκρατικός-Ρεπουμπλικάνος) και ο Τσαρλς Πίνκνεϋ (Φεντεραλιστής) είναι οι δύο επικρατέστεροι. Ενώ, υπάρχει έλλειψη πλειοψηφίας στο Κολλέγιο η ευθύνη για την εκλογή μεταφέρεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα, πρόεδρος των ΗΠΑ να ανακηρυχτεί ο Τόμας Τζέφερσον με διαφορά μιας μόνο ψήφου.
  • Το 1876, χαρακτηρίζεται ως η χρονιά που για πρώτη φορά στα ιστορικά της ανάδειξης προέδρου των ΗΠΑ, ο δεύτερος νικητής εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων λόγω του πλειοψηφικού συστήματος. Συγκεκριμένα, ο Σάμιουελ Τλίντεν (Δημοκρατικός) εξασφαλίζει το ποσοστό 51,0% και ο Ράδερφορντ Χαίηζ (Ρεπουμπλικανός) το 49,0%. Οι εκλέκτορες δίνουν 184 υπέρ του δημοκρατικού και 185 υπέρ του Ρεπουμπλικανού Ράδερφορντ Χαίηζ, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος.
  • 1880,υποψήφιοι αυτή τη χρονιά ήταν ο Τζαίημς Γκάρφηλντ (Ρεπουμπλικανός) και ο Ουίνφιλντ Σκοτ Χάνκοκ (Δημοκρατικός). Ήταν η πρώτη φορά σε εκλογές όπου τα ποσοστά μεταξύ των δύο υποψηφίων είχαν διαφορά μόλις 0.1%. Ο Τζαίημς Γκάρφηλντ κερδίζει το ποσοστό 48,3% έναντι 48,2% του Ουίνφιλντ Σκοτ Χάνκοκ. Να σημειωθεί πως ένα χρόνο αργότερα ο Γκάφηλντ δολοφονείται και την θέση του αναλαμβάνει ο Τσέτσερ Άρθρουρ.
  • Το 1960 είναι η χρονιά του Δημοκρατικού Τζον Κένεττυ, ο οποίος κέρδισε τον αντίπαλό του Ρίτσαρντ Νίξον (Ρεπουμπλικανός) με διαφορά μόλις 112.000 ψήφων και ποσοστό 48.4% έναντι 47,9%. Παρόλη, την μικρή διαφορά εξασφάλισε σαφή υπεροχή στους ψήφους των εκλεκτόρων με διαφορά 99 ψήφους από το δεύτερο.
  • Τη χρονιά του Millennium(2000), στις ΗΠΑ διεξήχθηκαν εκλογές με αντιπάλους τον Αλ Γκορ (Δημοκρατικός) και τον Τζωρτζ Γ. Μπους (Ρεπουμπλικανός). Η διαφορά ανάμεσα στους δύο ήταν πολύ μικρή με τον Αλ Γκορ να εξασφαλίζει την πρωτιά με ποσοστό 48,4% έναντι 47,9% του Μπους. Οι εκλέκτορες όμως είχαν αντίθετη άποψη δίνοντας προβάδισμα και την θέση του προέδρου στον Τζώρτζ Μπους με 271 ψήφους, αφήνοντας τον Αλ Γκορ πίσω μόνο με 5 ψήφους διαφορά (266).

  

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών