Βρογχίτιδα: Αυτά είναι τα συμπτώματα και η σωστή αντιμετώπιση για όλους

Βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή της εσωτερικής βλεννογόνου επένδυσης των βρογχικών σωλήνων σας, που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονες. Οι άνθρωποι που έχουν βρογχίτιδα έχουν πτύελα με παχιά βλέννα, η οποία μπορεί να αποχρωματιστεί. Η βρογχίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία, είτε και χρόνια.

Συχνά ξεκινάει από ένα απλό κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη και εξελίσσεται σε οξεία βρογχίτιδα. Η χρόνια βρογχίτιδα, μια πιο σοβαρή κατάσταση, είναι ο διαρκής ερεθισμός ή φλεγμονή του βλεννογόνου των βρογχικών σωλήνων, συχνά ως αποτέλεσμα του καπνίσματος.

Η οξεία μορφή βρογχίτιδας συνήθως βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς μόνιμα αποτελέσματα, αν και μπορεί να συνεχίσετε να βήχετε για εβδομάδες. Ωστόσο, αν έχετε επαναλαμβανόμενες κρίσεις βρογχίτιδας, μπορεί να έχετε χρόνια μορφή βρογχίτιδας, η οποία απαιτεί ιατρική φροντίδα. Η χρόνια μορφή της είναι μία από τις συνθήκες που περιλαμβάνονται στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε βρογχίτιδα

Είτε στην οξεία, είτε στη χρόνια βρογχίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Βήχα

-Παραγωγή βλέννας (πτύελα), που μπορεί να είναι διαυγής, λευκή, κίτρινο-γκρι ή πράσινο χρώμα, ενώ πιο σπάνια, μπορεί έχει και λίγο αίμα

-Κόπωση

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Ελαφρύς πυρετό και ρίγη

Δυσφορία στο στήθος

Αν έχετε οξεία βρογχίτιδα, μπορεί να έχετε ενοχλητικό βήχα που κρατάει για αρκετές εβδομάδες ακόμα και αφότου υποχωρήσει η φλεγμονή. Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται ως παραγωγικός βήχας που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, με επαναλαμβανόμενες κρίσεις που συμβαίνουν επί τουλάχιστον δύο συναπτά έτη.

Εάν πάσχετε από χρόνια βρογχίτιδα, είναι πιθανό να βιώσετε χρονικές περιόδους, όπου τα συμπτώματά σας θα επιδεινωθούν. Σε εκείνες τις περιόδους, μπορεί να έχετε οξεία βρογχίτιδα ταυτόχρονα με χρόνια βρογχίτιδα.

Αντιμετώπιση

Αυτή γίνεται τόσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Φάρμακα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως:

-Αντιβιοτικά: Η βρογχίτιδα συνήθως προκύπτει από μια ιογενή λοίμωξη, οπότε τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό αν υποψιάζεται ότι έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη.

-Φάρμακο για τον βήχα: Είναι καλύτερα να μην καταστέλλετε πολύ τον παραγωγικό βήχα (που αποβάλλει τη βλέννα), επειδή βοηθά στην αφαίρεση των ερεθιστικών ουσιών από τους πνεύμονές σας. Αν, όμως, ο βήχας σας, σας εμποδίζει στον ύπνο, μπορείτε να πάρετε αντιβηχικά για να κοιμηθείτε.

-Άλλα φάρμακα: Αν έχετε αλλεργίες, άσθμα ή ΧΑΠ, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία συσκευή εισπνοής και άλλα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και για να ανοίξουν οι δίοδοι που έχουν κλείσει από και προς τους πνεύμονές σας.

Άλλαγές στον τρόπο ζωής

-Αποφύγετε ουσίες που ερεθίζουν τον πνεύμονα: Μην καπνίζετε. Φορέστε μια μάσκα όταν ο αέρας είναι μολυσμένος ή αν είστε εκτεθειμένοι σε ερεθιστικές ουσίες, όπως το χρώμα ή τα οικιακά καθαριστικά με έντονες αναθυμιάσεις.

-Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα: Ο ζεστός, υγρός αέρας βοηθά στην ανακούφιση από το βήχα και χαλαρώνει τη βλέννα στους αεραγωγούς σας. Προσέξτε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στο δοχείο νερού.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα