Πως επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές εκλογές;

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ζητήσαμε από δύο διεθνολόγους, τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο και τον  Πέτρο Ζαρούνα να μας σχολιάσουν πώς η εκλογή Τράμπ ή Κλίντον θα επηρεάσει την Κύπρο και τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Βέβαια, οι συνέπειες, θετικές ή αρνητικές δεν θα είναι άμεσες, όμως όπως εξηγούν και οι καθηγητές, οι εξελίξεις θα ευνοήσουν ή θα δυσχεράνουν τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. 

Παναγιώτης Ήφαιστος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιώς,​​​ Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών

"Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει ένα κράτος με συγκεκριμένη δομή λήψεως αποφάσεων που δομείται στο Πεντάγωνο και πρέπει να το φανταστούμε σαν μια πυραμίδα με χιλιάδες ομόκεντρους κύκλους που περιλαμβάνει, στα χαμηλότερα στρώματα κατάσκοπους και αναλυτές και φθάνει μέχρι πάνω στα πιο ψηλά στρώματα που έχει ως στόχο αποκλειστικά το αμερικανικό συμφέρον.

Οι υπηρεσίες του Πενταγώνου δίνουν εναλλακτικά σενάρια για τις δυνατές επιλογές της αμερικάνικης πολιτικής προς τους πολιτικούς.

Η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον αποτελεί μια απελπιστική γυναικεία περίπτωση, ενώ η υποψηφιότητα του Ντόναλτ Τραμπ είναι μια σκοτεινή υποψηφιότητα με αρκετό παρορμητισμό.

Υπάρχουν δύο εκδοχές: Η υποψηφιότητα να ανήκει στη λογική της ισορροπίας δυνάμενων ή στη λογική της περαιτέρω επέκτασης. 

Μέχρι τώρα, υπάρχει η τάση οι Δημοκρατικοί να υπερεξαπλώνονται ενώ οι συντηρητικοί να διατηρούν μια ισορροπία. 

Δεν είναι θέμα καλής ή κακής επιλογής. Κανένας δεν είναι χαρισματικός ηγέτης. Άρα βρισκόμαστε σε μια καμπή έχοντας πάντα στο νου μας πως το κέντρο λήψης αποφάσεων παραμένει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Αυτό που θα αλλάξει είναι αν στο νέο σχέδιο λύσης που θα έχουμε μπροστά μας το νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα προτείνει τη μια ή την άλλη επιλογή" εξηγεί ο κύριος Ήφαιστος. 

Πέτρος Ζαρούνας Διεθνολόγος

"Πρέπει να έχουμε ως θέση αρχής πως οποιαδήποτε εξέλιξη στις ΗΠΑ που είναι μια υπερδύναμη θα επηρεάσει την Κύπρο.

Έχοντας υπόψιν ότι το σύστημα εξουσίας στις ΗΠΑ δεν καθορίζει μόνο ο Πρόεδρος, αλλά ότι αποτελεί απλά ένα σημαντικό συντελεστή, εάν εκλεγεί ο κ. Τραμπ οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν εσωστρεφή πολιτική, με περαιτέρω αστάθεια  ενώ θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κενό ισχύος που θα επιχειρήσουν να καταλάβουν οι περιφερειακές δυνάμεις, στην περίπτωση μας η Τουρκία

Εάν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ίδια πολιτική με τον Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πιο επιθετική, κυρίως σε Ουκρανία και Ρωσία. Σίγουρα η εκλογή Κλίντον θα κάνει πιο περιπλοκές τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Kύπρου.

Aυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από τα email της Κλίντον δεν θεωρεί πια την Τουρκία ως ένα σταθερό και φερέγγυο σύμμαχο στην περιοχή. 

 Το γεγονός αυτό δημιουργεί εν δυνάμει δυνατότητες στην Κύπρο να αποτελέσει τα εναλλακτικά και συμπληρωματικά ερείσματα των ΗΠΑ στην περιοχή" καταλήγει ο κύριος Ζαρούνας. 

 

  

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»