Crash test για τις συνομιλίες η μάχη του εδαφικού

  
Στα δύσκολα και πολύ βαθιά εισέρχονται την Τετάρτη οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, καθότι αρχίζει η συζήτηση επί των κριτηρίων για το εδαφικό, η έκβαση της οποίας αναμένεται να καθορίσει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συζήτησης επί των κριτηρίων για το εδαφικό είναι το γεγονός ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς χαρακτηρίζεται ως crash test αναφορικά με το μέλλον της εν’ εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Μον Πελεράν. Η συζήτηση θ’ αρχίσει στις εννέα το πρωί(ώρας Ελβετίας) την Τετάρτη, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενδεχομένως και την Πέμπτη.  
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν τη σημασία του να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη. Σημειώνουν, ταυτόχρονα, πως κατά τη συζήτηση δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών, καθώς και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία ετοιμάστηκε έγγραφο για τα κριτήρια του εδαφικού (σημασία του κάθε κριτηρίου), ενώ μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής συνάντησης που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους συνεργάτες του, ώστε να τεθεί ενώπιόν του το έγγραφο σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του εδαφικού και να γίνει προετοιμασία για τη συνάντηση της Τετάρτης με την τ/κ πλευρά.
Επισημαίνεται πως ενόψει της συζήτησης των κριτηρίων για το εδαφικό, η ελληνοκυπριακή αποστολή επιστράτευσε και ειδικό λογισμικό διά του οποίου γίνεται η επεξεργασία των κριτηρίων που αφορούν, τόσο τα εδάφη και τις ακτογραμμές όσο και τον αριθμό προσφύγων.
Κατά την πρωινή τους συνάντηση την Τρίτη, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν το περιουσιακό. Αρμόδιες πηγές, ανέφεραν πως έγινε μια καλή πρώτη συζήτηση, ειδικότερα στα θέματα που σχετίζονται με το εδαφικό, τα οποία συζητούνται για πρώτη φορά και αφορούν τις περιουσίες που θα ανήκουν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία και τις περιουσίες που θα βρίσκονται στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία.
Στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα θέματα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και συνέχισαν τη συζήτηση επί θεμάτων που είχαν συζητήσει τη Δευτέρα το απόγευμα σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε. και την οικονομία. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν οι Πόλυς Πολυβίου, Τουμάζος Τσελεπής και Κύπρος Χρυσοστομίδης. Νωρίτερα, οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συζήτησαν θέματα που αφορούν το περιουσιακό, καθώς και το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
 
Πώς τα βλέπουν οι Τ/κ
Για μερική πρόοδο στην πρωινή συνάντηση της Τρίτης, κατά την οποία συζητήθηκε κυρίως το περιουσιακό, έκαναν λόγο τ/κ πηγές από την αποστολή που βρίσκεται στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν έκλεισε εξ ολοκλήρου, ωστόσο οι συγκλίσεις προχώρησαν λίγο ακόμα.
Όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη θα αρχίσει η αναζήτηση συμφωνίας πάνω στα κριτήρια αρχών, που θα δημιουργήσουν τη βάση για τις εδαφικές αναπροσαρμογές σε σχέση με τα διοικητικά όρια των συνιστώντων πολιτειών.
Σε περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση στα κριτήρια αρχών, ταυτόχρονα θα περάσουμε στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, στις 11 του μήνα, Παρασκευή, προστίθεται. Με τον καθορισμό της ημερομηνίας της πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, και ταυτόχρονα παίρνοντας ως βάση τα κριτήρια αρχών στα οποία θα υπάρχει σύγκλιση, πρώτη φορά στο τραπέζι θα τεθεί χάρτης. Σε περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία για την πενταμερή, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε γραπτώς στους ηγέτες από την πλευρά των ΗΕ, όπως αναφέρεται, θα χαλάσει και η διαδικασία δεν θα μπορέσει να σημειώσει πρόοδο.
Στο μεταξύ, στον τ/κ Τύπο σήμερα υπήρχαν δημοσιεύματα για την επιστολή που απέστειλε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης Μόρφου, (GÜKAD), Ρεσιάτ Κανσόι, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια του κ. Ακιντζί, λέγοντας πως μια ομόσπονδη δομή στη βάση της διζωνικότητας, της δικοινοτικότητας, της μίας διεθνούς προσωπικότητας και της πολιτικής ισότητας, θα σημάνει την απαρχή μιας ειρηνικής περιόδου για την Κύπρο. Σημείωσε πως η περιοχή της Μόρφου διαθέτει αρκετά εδάφη, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους Ε/κ, τους Τ/κ, τους Μαρωνίτες και τις μειονότητες.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ζεσταίνονται οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν ενόψει εδαφικού
 

Δειτε Επισης

Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος