Ρομπότ αφαιρεί καταρράκτες από τα μάτια

Ένα νέο βρετανικό χειρουργικό ρομπότ μπορεί να κάνει επεμβάσεις ακριβείας μέσα στον φακό του ματιού, αφαιρώντας καταρράκτες. Το σύστημα Axsis, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cambridge Consultants, είναι ένα μικρό τηλεχειριζόμενο ρομπότ με δύο «χέρια», το οποίο διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν άνθρωπο χειρουργό.
 
Σε όλον τον κόσμο, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χειρουργούνται κάθε χρόνο, επειδή δεν βλέπουν καλά, λόγω καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια τους. Οι σχετικές επεμβάσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες διεθνώς. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, δεν παύουν να συμβαίνουν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
 
  
Στην επέμβαση, κατά την οποία ο γιατρός αντικαθιστά το θολωμένο τμήμα του φυσικού φακού με ένα καθαρό πλαστικό φακό, απαιτείται πολύ σταθερό χέρι και κατά καιρούς το λάθος μπορεί να συμβεί (σε μία έως επτά περιπτώσεις στις 1.000).
  
Το νέο ρομπότ αποσκοπεί στο να εξαλείψει και αυτή την μικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Ο γιατρός κινεί τα «χέρια» του ρομπότ με το σχετικό χειριστήριο, ενώ ταυτόχρονα βλέπει την επέμβαση στην οθόνη.
  
Τα ρομποτικά χέρια είναι σε θέση να κάνουν ανεπαίσθητες κινήσεις, που είναι αδύνατες για τα ανθρώπινα χέρια. Επιπλέον, το ρομπότ διαθέτει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο βάζει αυτόματα «στοπ» σε κάθε κίνηση που μπορεί να πάει λάθος.
  
Ρομποτικά συστήματα όπως το δημοφιλές «Ντα Βίντσι» χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για διάφορες μικροχειρουργικές επεμβάσεις και σε μάτια (όχι όμως για καταρράκτη), αλλά είναι μεγαλύτερα σε όγκο. Το Axsis, λόγω και του μικρότερου μεγέθους του, θα είναι φθηνότερο, σύμφωνα με το "New Scientist".
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ