Ν. Αναστασιάδης: Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε την προσπάθεια για λύση

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές.
 
Σε δήλωσή του στο Μον-Πελεράν, όπου άρχισαν πριν λίγο επίσημα οι συνομιλίες για το εδαφικό και όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα που είναι αλληλένδετα, ο Μπαν Γκι Μουν είπε πως διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι πως το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους.
Κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Η.Β., καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν εν τέλει τη διαίρεση του νησιού.
 
Αναλυτικά-αυτούσια η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: 
 
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στο Μοντ Πελεράν, ευχαριστώ την κυβέρνηση της Ελβετίας που φιλοξενεί τη συνάντηση. Είμαι εδώ για να ανοίξω την εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Οι συνομιλίες θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Έιντε, και θα επικεντρωθούν στο εδαφικό αλλά και στα άλλα εκκρεμούντα θέματα με μια χιαστή διαπραγμάτευση.
Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων, μαζί με την κοινή τους δέσμευση ότι θα καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσουν σε μια λύση εντός του 2016.
Συγχαίρω τους εξοχότατους Ακιντζί και Αναστασιάδη για τις προσπάθειες τους. Αξιοσημείωτη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αυτή τη διαδικασία διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 18 μήνες.
Την ίδια στιγμή, αριθμός ευαίσθητων και δύσκολων θεμάτων ακόμα παραμένει.. Γνωρίζω ότι οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα να εργαστούν προς επίλυση των θεμάτων αυτών. Οι δυο ηγέτες, έφτασαν σε μια κρίσιμη καμπή για τις συνομιλίες τους. Τους ενθαρρύνω να αξιοποιήσουν την στιγμή και το μομέντουμ. Θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς συζητούν τα εκκρεμούντα ζητήματα αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία, αλλά και μετά.
Συγχαίρω επίσης τους ηγέτες για το όραμά τους, το θάρρος και την ηγετική φυσιογνωμία που επέδειξαν για να φέρουν τις συνομιλίες σε ένα σημείο που δεν είχαν φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα στο παρελθόν. Η προοπτική για τη λύση στην Κύπρο είναι κοντά και μπορούν να την πετύχουν. Οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι ψηλές.
Η Κύπρος παρέχει εξαιρετικής σημασίας ελπίδα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ότι μακροχρόνιες διαμάχες, μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων. Είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή μου και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τους ηγέτες, με οποιοδήποτε τρόπο ζητηθεί για να επιτύχουν τον κοινό τους στόχο, με πλήρη σεβασμό στο ότι το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από Κύπριους για όλους τους Κύπριους. Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη-ειδικά τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο- αλλά και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, να στηρίξουν τους δυο ηγέτες στις προσπάθειές τους, έτσι ώστε επιτέλους να ξεπεράσουν την διαίρεση του νησιού».
 
Με αυτοπεποίθηση...
"Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο Mont Peleran την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού", έγραψε στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 
Παράλληλα, ανήρτησε φωτογραφίες από τη χειραψία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που προηγήθηκε της δήλωσης του Γ.Γ. από το ορεινό θέρετρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για το εδαφικό και άλλα εκκρεμούντα ζητήματα. Επίσης, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το εσωτερικό της αίθουσας όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Η σημερινή διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί γύρω από τα εκκρεμμούντα ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν ήδη συζητηθεί στην Κύπρο, δηλαδή της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οικονομίας και του Περιουσιακού. Ειδικότερα, η σημερινή διαπραγματεύση αναμένεται να επικεντρωθεί σε εκκρεμούντα ζητήματα που άπτονται της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού. Η συζήτηση επί του κρίσιμου Κεφαλαίου του εδαφικoύ(σ.σ. βλέπε προσπάθεια κατάληξης σε συμφωνία επί των κριτηρίων και αποτύπωσή τους σε χάρτες), αναμένεται να αρχίσει αύριο το απόγευμα.  Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται από ελληνοκυπριακής πλευράς, η μεγαλύτερη δυνατή επιστροφή προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση, το ποσοστό του εδάφους, οι περιοχές με μεγάλο πληθυσμό Ε/κ, η διαφοροποίηση των δεδομένων στο θέμα της ακτογραμμής, η σημασία σε σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και η προσβασιμότητα στις περιοχές που θα επιστραφούν.  Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως για να υπάρξει κατάθεση χαρτών θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κατάληξη επί των κριτηρίων.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών