Μεγαλώνει η πανεπιστημιούπολη του ΠΚ – Ανεγείρονται άλλα δύο κτίρια

Με την ανέγερση δύο κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της πανεπιστημιούπολης, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020, συνεχίζει την ανάπτυξή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το κόστος ανέγερσης, προήλθε από δύο δωρεές, από το Ίδρυμα Αναστάσιος Π. Λεβέντης, ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ και από τον Δρ Αρτέμη Χατζηπαναγή, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι ένα κτίριο αφορά το «Κτίριο Βιολογικών Επιστημών Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη” και όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Αναστάσιος Π. Λεβέντης “οι επιμέρους τομείς της Βιολογίας περικλείουν το μέλλον του φυσικού μας κόσμου”.
 
Η δωρεά από τον κ. Λεβέντη έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 2016. Μετά από απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου η πλατεία μεταξύ του Κτιρίου και των Χώρων Διδασκαλίας 03 θα ονομαστεί Πλατεία «Πέτρα», ονομασία που παραπέμπει στον τόπο καταγωγής του δωρητή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας προς την οικογένεια Λεβέντη.
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διενεργήσει καλλιτεχνικό διαγωνισμό προς φιλοτέχνηση γλυπτού έργου που θα κοσμήσει την εν λόγω Πλατεία, το κόστος του οποίου θα καλύψει ο Δωρεοδόχος.
 
Η δωρεά από τον Δρ Αρτέμη Χατζηπαναγή έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2015 και θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του «Κτιρίου Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής” στο οποίο θα στεγάζονται οι χώροι διδασκαλίας ΧΟΔ03.
 
Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, “τα δύο νέα κτίρια που αναμένεται να εμπλουτίσουν το τοπίο της Πανεπιστημιούπολης βρίσκονται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού τους ενώ η μελέτη του σχεδιασμού τους ανατέθηκε, έπειτα από αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην ομάδα των μελετητών που εξασφάλισε το πρώτο βραβείο - ομάδα KTPCG collective architects - με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα, Μιλτιάδη Κατσαρό από την Αθήνα.
 
Πρόκειται για ένα απλό και μοντέρνο σύμπλεγμα κτιρίων με λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές. Ο σχεδιασμός και η οργάνωσή τους, ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες λειτουργικές ανάγκες και προσδοκούν στη δημιουργία μιας σύγχρονης κτηριακής ανάπτυξης σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αποτελούν αρχιτεκτονικό δείγμα έκφρασης της στέγασης της γνώσης και της επιστήμης με τεχνολογικά σύγχρονο τρόπο.
 
Τα δύο κτήρια καταλαμβάνουν έκταση γύρω στις 15.000τμ και έχουν προϋπολογισμό κατασκευής 25.500.000,00 ευρώ (συν ΦΠΑ). Το έργο χρηματοδοτείται από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , το δάνειο της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κρατικής Χορηγίας και από τα ίδια έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσω δύο δωρεών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση