Πρεμιέρα με τις εκκρεμμότητες επί των τεσσάρων κεφαλαίων

Η… μεγάλη εβδομάδα του Κυπριακού άρχισε από σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, όπου Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιχειρήσουν να φέρουν ένα βήμα ακόμη πιο κοντά τον στόχο της λύσης του Κυπριακού.   
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ελβετία θα βρεθεί το εδαφικό, επί του οποίου μια πιθανή κατάληξη θ’ ανοίξει το δρόμο ενδεχομένως για σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης προς συζήτηση του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, η ελληνοκυπριακή πλευρά μετέβη στο ελβετικό θέρετρο με τη ξεκάθαρη θέση στις αποσκευές της, πως πρόοδο επί του κεφαλαίου αυτού θα συνιστά η συμφωνία επί των κριτηρίων και η αποτύπωσή τους σε χάρτες. Μόνο έτσι, όπως και ο ίδιος ξεκαθάρισε στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συγκατανεύσει στο να περάσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα. Από την άλλη, στη δική του διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, επίσης την περασμένη Παρασκευή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έδειξε να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα, καθότι προέβαλε τη θέση πως αφού συμφωνηθούν τα κριτήρια, θα πρέπει να καθοριστεί πενταμερής διάσκεψη και μετά να κατατεθούν χάρτες. Θέση την οποία επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης, και η οποία αναμένεται επίσης να αποτελέσει σημείο τριβής και σκληρής διαπραγμάτευσης καθότι δεν γίνεται αποδεχτή από την ε/κ πλευρά, είναι η επιμονή της τουρκικής πλευράς στην εκ περιτροπής προεδρία.  
Η συζήτηση του εδαφικού στην Ελβετία θα γίνει παράλληλα με το αλληλένδετο κεφάλαιο του περιουσιακού, επί του οποίου κατά τη συζήτησή του στην Κύπρο καταγράφηκε μεν πρόοδος, ωστόσο παραμένουν σημαντικές διαφωνίες. Συζήτηση στο Μον Πελεράν θα λάβει χώρα και επί των εκκρεμούντων ζητημάτων και των τριών άλλων κεφαλαίων που συζητήθηκαν ήδη στην Κύπρο και υπήρξαν συγκλίσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. Δηλαδή, της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όπως κατά την πενθήμερη διαπραγμάτευση στο Μον Πελεράν, πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων και επί του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς ωστόσο να γίνεται διασύνδεση με το εδαφικό.  
Επισημαίνεται πως η συζήτηση στην Ελβετία επί του κρίσιμου κεφαλαίου του εδαφικoύ αναμένεται να αρχίσει αύριο το απόγευμα και θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως έχει προαναφερθεί, είναι πως για να υπάρξει κατάθεση χαρτών θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κατάληξη επί των κριτηρίων.  Σημαντικότερο εκ των κριτηρίων θεωρείται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με στόχο της ε/κ πλευρά να αποτελεί η επιστροφή 100.000 προσφύγων. Σημειώνεται πως στη διακαναλίκη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως είναι άδικο να θεωρούνται πρόσφυγες τα παιδιά των Ε/κ  προσφύγων.
Πέραν της επιστροφής τουλάχιστον 100 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητα, η δική μας πλευρά ζητά εδαφική έκταση 75% στο ε/κ και 25% στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, έλεγχο του 60% της ακτογραμμής από το 47% που ελέγχει σήμερα, επιστροφή σε ε/κ διοίκηση περιοχών υψηλής συναισθηματικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Από την άλλη, η τ/κ πλευρά αποκλείει από κάθε εδαφική αναπροσαρμογή πρόσθετες ζώνες, ειδικές ζώνες, καντόνια και θύλακες ή μη συνεχόμενες ζώνες, τονίζει πως σημαντικές επενδύσεις και υποδομές δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ότι δεν πρέπει να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ακτογραμμή, ενώ αξιώνει όπως δημιουργηθεί ευθεία γραμμή και είναι περιορισμένες οι μετακινήσεις πληθυσμού.
 
Σε κρίσιμη καμπή
Την αυλαία των συνομιλιών στο Μον Πελεράν άνοιξε το πρωί της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μετέβη στην Ελβετία για το τελετουργικό μέρος της διαδικασίας, στον οποία προσδόθηκε πανηγυρικός τόνος.  Στη δήλωση που ανέγνωσε πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες, ο Μπαν Κι Μουν ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές. Ταυτόχρονα, είπε πως διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι πως το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους. Κάλεσε παράλληλά τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Η.Β., καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, να υποστηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν εν τέλει τη διαίρεση του νησιού.
«Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο Mont Peleran την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», έγραψε αμέσως μετά στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Τι τους είπε ο Γ.Γ.
Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Ακιντζί και τα μέλη των διαπραγματευτικών τους ομάδων παρακάθισαν σε συνάντηση την οποίαν ακολούθησε γεύμα εργασίας, στο οποίο παρακάθισε και ο Γ.Γ. των Η.Ε.
Ακολούθως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναχώρησε από το Μον Πελεράν. Κατά την πρωινή συνάντηση που είχε με τους δύο ηγέτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποτύπωσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων στην ορθή της διάσταση, χαρακτηρίζοντας ως ουσιαστικότερες τις διαφορές στο εδαφικό και στο περιουσιακό.Ταυτόχρονα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στα οικονομικά όσο και στην εφαρμογή της λύσης. Δηλαδή, στην αναγκαιότητα εφαρμογής της από την πρώτη ήμερα, αλλά και στην αναγκαιότητα έγκαιρης διευθέτησης των οικονομικών πτυχών της, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες μέχρι και την τελευταία στιγμή.   
 
Στις 18:30(ώρα Κύπρου) Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν την πρώτη ουσιαστική τους συνάντηση, κατά την οποία αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση επί των τεσσάρων ήδη συζητηθέντων κεφαλαίων και συγκεκριμένα επί των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Όπως συμφωνήθηκε, η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία των δύο διαπραγματευτών, καθώς και των Νίκου Χριστοδουλίδη και Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Συνομιλίες χωρίς ανάσα
Οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν, τόσο των δύο ηγετών όσο και των ομάδων τους(σ.σ. ομάδες εργασίας), καθώς και των διαπραγματευτών, θα είναι ολοήμερες και παράλληλες, ενώ αναμένεται να ολοκληρώνονται αργά το βράδυ.  Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στην Ελβετία από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ενώ μαζί του βρίσκονται επίσης οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, σύμβουλοί του και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Παναγιώτης Δημητρίου, επικεφαλής της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, οι Νίκος Κλέανθους και Τουμάζος Τσελεπής, μέλη της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, ο Νικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό και ο Ανδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός.
Τον Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύουν στο Μον Πελεράν η στενή διαπραγματευτική του ομάδα και δύο τεχνοκράτες για θέματα κτηματολογίου και χαρτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ν. Αναστασιάδης: Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε την προσπάθεια για λύση
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»