Προσπάθησε να ζεστάσει το παγωμένο κλίμα του Μον Πελεράν ο Μπαν

  
Σε αποτίμηση της κατάστασης πραγμάτων στο Κυπριακό, με αναφορές επί της ουσίας σε ό,τι αφορά και τα έξι κεφάλαια, καθώς και επί όλων των παρεμφερών με τη λύση θεμάτων, περιλαμβανομένης της οικονομικής πτυχής, προέβη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Kι Mουν, ο οποίος παρέστη στο τελετουργικό για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έκανε αποτίμηση κατά τη μισής περίπου ώρας τοποθέτησή του και επί των έξι κεφαλαίων του Κυπριακού, με πιο ειδική αναφορά στο περιουσιακό και το εδαφικό, ως τα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν οι πιο ουσιαστικές διαφωνίες. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής της λύσης, στην πρώτη ημέρα υλοποίησής της και στην οικονομική πτυχή ως θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν. Για το θέμα της ασφάλειας σημείωσε τη διαφωνία των δυο πλευρών, αλλά και ότι συμφωνούν πως το σύστημα του 1960 δεν είναι η βάση για το θέμα αυτό και πως η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης. Κατά την τοποθέτησή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν έκανε πάντως οποιεσδήποτε εισηγήσεις για κανένα κεφάλαιο και θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κατά το εναρκτήριο τελετουργικό, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν μετά τη δήλωσή του στον Τύπο είχε συνάντηση με τους δυο ηγέτες κατά την οποία έλαβε το λόγο για δέκα λεπτά και υπενθύμισε πως αυτή είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει σε μια τέτοιου είδους συνάντηση για το Κυπριακό. Οι δυο προηγούμενες ήταν στη Γενεύη και στο Green Tree.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο διαδοχικά για δέκα περίπου λεπτά ο καθένας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, οι οποίοι προέβησαν σε πολιτικές τοποθετήσεις χωρίς ωστόσο να μπουν στην ουσία των κεφαλαίων, όπως έκανε ο Γ.Γ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης ανάλωσε το 70% της ομιλίας του επί του εδαφικού και της σημασίας του να καθοριστούν τα κριτήρια και οι χάρτες. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στα έξι κεφάλαια των συνομιλιών, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια πιο ουσιαστική συζήτηση κατά την οποία ο Μπαν Κι Μουν μίλησε για περίπου μισή ώρα κάνοντας πολύ συγκεκριμένες αναφορές σε όλα τα κεφάλαια και όλα τα άλλα παρεμφερή θέματα που αφορούν τη λύση του Κυπριακού, προβαίνοντας σε μια αντικειμενική, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αποτίμηση του πού βρίσκονται οι συνομιλίες.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ο οποίος παρακάθισε το μεσημέρι σε γεύμα με τους δυο ηγέτες αναχώρησε ήδη από την Ελβετία. Σημειώνεται πως στο σημερινό τελετουργικό για την έναρξη των συνομιλιών παρών, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Μάικλ Μόλλερ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο κατά την περίοδο 2006-2008.

Οι συναντήσεις των ηγετών αναμένεται να γίνονται δυο φορές την ημέρα, από τις 10 μέχρι τις 13:00 τοπική ώρα και το απόγευμα από τις 6 μέχρι τις 8.30 περίπου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα γίνονται συναντήσεις των ομάδων εργασίας ή των διαπραγματευτών. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Πρεμιέρα με τις εκκρεμμότητες επί των τεσσάρων κεφαλαίων
 
Ν. Αναστασιάδης: Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε την προσπάθεια για λύση
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη