Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση επί ελβετικού εδάφους

  
Αύριο το απόγευμα ή το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να αρχίσει στο Μον Πελεράν της Ελβετίας η συζήτηση επί του κρίσιμου κεφαλαίου του εδαφικού, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων που θέτουν οι δύο πλευρές και την εν συνεχεία αποτύπωσή τους σε χάρτες.  
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, άρχισαν γύρω στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας την ουσιαστική διαπραγμάτευση, καθότι αναμενόταν να ξεκινήσει η συζήτηση των εκκρεμοτήτων που απομένουν στα τέσσερα κεφάλαια που ήδη συζητήθηκαν στη Λευκωσία (Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία και Ε.Ε.). Θέση-αγκάθι, που παραμένει εκκρεμότητα, αποτελεί η αξίωση της τουρκικής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία.
 
Στην αποψινή συνάντηση, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά από τις εννέα ώρα Κύπρου, παρευρέθηκε και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ στη συνάντηση δεν συμμετείχαν τριμελείς αντιπροσωπείες των πλευρών, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό. Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του.
 
Όσον αφορά τη συζήτηση για το εδαφικό, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως πρόοδο θα εξυπακούει η συμφωνία επί των κριτηρίων και η αποτύπωσή τους σε χάρτη, χωρίς τον οποίο δεν πρόκειται να συγκατανεύσει για το επόμενο βήμα. Δηλαδή, για τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης προς συζήτηση του ζητήματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Από την άλλη, η τ/κ πλευρά επιχειρεί διασύνδεση του εδαφικού με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, αξιώνοντας όπως αφού συμφωνηθούν τα κριτήρια, οριστεί ημερομηνία πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης και ακολούθως κατατεθούν χάρτες για το εδαφικό.  
 
Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη, τo Εurogroup ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τις οικονομικές πτυχές της επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας το Σώμα των Υπουργών σημείωσε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά «πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες». Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το Εurogroup θα επανέλθει στο θέμα τους επόμενους μήνες.

 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών