Σε πλήρη εξέλιξη η…μεγάλη βδομάδα του Κυπριακού στην Ελβετία

  
Με τη συνάντηση των δύο ηγετών που άρχισε στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας και διήρκησε μέχρι λίγο μετά τις εννέα το βράδυ(ώρα Κύπρου), ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.
Κατά την πρώτη ουσιαστική συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί επί ελβετικού εδάφους, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, καθώς και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, διεξήχθη συζήτηση επί της μεθοδολογίας-ατζέντας των διαπραγματεύσεων, ενώ ξεκίνησε και η συζήτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί στις μέχρι σήμερα εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό (Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία και Ε.Ε.). Οι εκκρεμότητες στα τέσσερα αυτά κεφάλαια αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες και κατά την αυριανή πρωινή τους συνάντηση που θα αρχίσει στις έντεκα ώρα Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση της Δευτέρας δεν βρέθηκε επί τάπητος η καυτή πατάτα της εκ περιτροπής προεδρίας. Έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του και ακολούθως σε δείπνο με τον Μουσταφά Ακιντζί, τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τους δύο διαπραγματευτές.  
Η συζήτηση επί του εδαφικού και ειδικότερα επί των κριτηρίων αναμένεται να αρχίσει το απόγευμα της Τρίτης ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης.
Όσον αφορά τη συζήτηση για το εδαφικό, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως πρόοδο εξυπακούει η συμφωνία επί των κριτηρίων και η αποτύπωσή τους σε χάρτη, χωρίς τον οποίο δεν πρόκειται να συγκατανεύσει για το επόμενο βήμα. Δηλαδή, για τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης προς συζήτηση του ζητήματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Από την άλλη, η τ/κ πλευρά επιχειρεί διασύνδεση του εδαφικού με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, αξιώνοντας όπως αφού συμφωνηθούν τα κριτήρια, οριστεί ημερομηνία πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης και ακολούθως κατατεθούν χάρτες για το εδαφικό.  

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών