Αμερικανικές εκλογές - Λίγες ώρες πριν την μεγάλη αναμέτρηση

Σε πολιτείες κλειδιά εστιάζουν την προσοχή τους σήμερα, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Η εκστρατεία των Δημοκρατικών θα κλείσει απόψε το βράδυ με κοινή εμφάνιση της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον, του προέδρου των ΗΠΑ και της Μισέλ Ομπάμα, σε συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας, όπου επίσης θα εμφανιστούν οι ροκ σταρ Μπρους Σπρίνγκτσιν και Τζον Μπον Τζόβι.

"Θέλω να είμαι η πρόεδρος για όλους, για εκείνους που θα με ψηφίσουν και για εκείνους που θα με καταψηφίσουν" δήλωσε η Κλίντον, στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας που δίχασε τις ΗΠΑ και προκάλεσε την έκπληξη της παγκόσμιας κοινότητας εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών τόνων των αντιπάλων και των σφοδρών αντεγκλήσεων μεταξύ τους.

"Η αποστολή που έχω μπροστά μου είναι να ενώσω την χώρα" πρόσθεσε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, ότι "επέτεινε" με τη ρητορική του τις "διασπάσεις και τους διχασμούς" μεταξύ των Αμερικανών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται σήμερα τη Φλόριδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσυλβάνια, το Νιου Χάμσαϊρ και τέλος το Μίσιγκαν, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει καθώς τα πάει καλά στους λευκούς βιομηχανικούς εργάτες.

Το Μίσιγκαν, πολιτεία που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, συμπεριέλαβε την τελευταία στιγμή στο σημερινό πρόγραμμά της η Χίλαρι Κλίντον,  καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν σημαντική πτώση της δημοφιλίας της, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης καθώς διέσωσε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που θέλει να στείλει στους υποστηρικτές του ο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και επιφανείς Ρεπουμπλικανοί θεωρούν βέβαιη την ήττα του και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ο βετεράνος σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού ρεπουμπλικανός παράγοντας, Τζον Γουίβερ, προέβλεψε μεγάλη νίκη της Χίλαρι Κλίντον. "Πιστεύω θα κερδίσει με τεράστια διαφορά σε εκλέκτορες και θα είναι η περισσότερο μη δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ κι αυτό είναι το παράδοξο", συμπλήρωσε.
 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Χίλαρι

Ο Τράμπ, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα πρέπει να κατορθώσει έναν απίθανο συνδυασμό νικών σε πολιτείες, για να αναδειχθεί νικητής το βράδυ της Τρίτης.

Και η τελευταία σημερινή δημοσκόπηση, του CBS δίνει 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον (45%-41%), ενώ οι επενδυτές της Γουόλ Στριτ προβλέποντας τη νίκη της δημοκρατικής υποψηφίου - ιδίως μετά τη νέα δήλωση του διευθυντή του FBI - έστειλαν τον Dow Jones 350 μονάδες ψηλότερα.

Προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων της Χίλαρι στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, δίχνει και δημοσκόπηση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Η Κλίντον έχει την υποστήριξη του 48% των ψηφοφόρων που είναι πιθανό να ψηφίσουν στις αυριανές εκλογές, έναντι 44% του Τραμπ, μετέδωσε το Fox News. Η Κλίντον είχε προβάδισμα 2 μονάδων στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Fox News, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Δημοσκόπηση για την Washington Post και το ABC που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα δείχνει ότι η Κλίντον προηγείται με διαφορά τεσσάρων μονάδων του Τραμπ (47%-43%).

Αλλη δημοσκόπηση του Bloomberg Politics-Selzer & Co δείχνει ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγείται του Ρεμπουμπλικανού αντιπάλου της με διαφορά με τριών ποσοστιαίων μονάδων (44%-41%).

Καθώς το Κολέγιο των Εκλεκτόρων που απαρτίζεται από εκλεγμένους αντιπροσώπους κάθε πολιτείας είναι αυτό που θα εκλέξει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αν όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις η Χίλαρι Κλίντον διατηρήσει το προβάδισμα στην Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν, θα χρειάζεται να κερδίσει μόλις μία από τις πολιτείες Βόρεια Καρολίνα, Φλόριδα και Οχάιο, ή, να μην χάσει στη Βιρτζίνια, το Κολοράντο, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Νεβάδα, για να έχει σίγουρο τον μαγικό αριθμό 270.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών