Ανοικτή επιστολή Ν.Τορναρίτη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ανήμερα της αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για τον νέο γύρο εντατικοποιημένων συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, ο Νίκος Τορναρίτης, μέσω ανοικτής επιστολής την οποία ανάρτησε στο facebook στέλνει τα δικά του μηνύματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αγαπητέ Πρόεδρε
Στο θέρετρο Μον Πελεράν και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, σας αναμένει η πιο μεγάλη δοκιμασία στην πολιτική σας σταδιοδρομία.
Είστε ο εκφραστής της γενιάς των πολιτικών που πήρε όλο το βάρος για αντιμετώπιση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής 42 χρόνων, επωμιζόμενος την ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού και αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης.
Έχετε λάβει τη σκυτάλη στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους πολιτικούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου τη δεκαετία του ’50 και του ‘60, με ξεχωριστή μορφή, τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη.
Έχετε επίγνωση ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και ως πολιτικός που στάθηκε με τόλμη σε κάθε κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού, ότι η μοίρα του λαού μας δεν είναι η εθνική συρρίκνωση στο μισό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σιωπηρή διχοτόμηση.
Σε σας έτυχε ο κλήρος να διαχειριστείτε το μέλλον των Κυπρίων που τώρα μεγαλώνουν χωρίς μνήμες και βιώματα από την κατεχόμενη πατρίδα.
Σε σας έτυχε ο κλήρος να λάβετε ιστορικές αποφάσεις για τα παιδιά μας που δεν γεννήθηκαν ακόμη.
Αυτή την ώρα, έχετε στους ώμους σας το βάρος της ευθύνης για μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα απαλλάξει τον τόπο από κατοχικά στρατεύματα, συρματοπλέγματα και θα καταστήσει την πατρίδα μας ως πλήρες και φυσιολογικό κράτος μέλος της ΕΕ ελεύθερη, επανενωμένη με όλες τις κοινοτικές ελευθερίες σε όλο το μήκος και πλάτος της.
Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες του παρελθόντος, του φόβου, του μίσους και της διαίρεσης.
Πάρτε δύναμη από την προοπτική της ειρήνης και της ελπίδας.
Εργαστείτε με καθαρό μυαλό και με γνώμονα μόνο το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου μας. Διαπραγματευτείτε για να καταλήξετε σε ένα έντιμο συμβιβασμό, ένα συμβιβασμό που να μην αφήνει πίσω του νικητές ή ηττημένους.
Γνωρίζω ότι το έργο σας είναι πολύ δύσκολο. Τα χρόνια της κατοχής και της διαίρεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων άφησαν αξεπέραστα στίγματα. Σε αυτό τον αγώνα σας θα έχετε μαζί σας την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, τους απλούς ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα και να αναγεννήσουμε τον τόπο μας, απελευθερώνοντας όλες τις δυνάμεις των ανθρώπων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στον 21ο αιώνα.
Είναι σπάνιες οι φορές που ένας ηγέτης καλείται να αποφασίσει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι για τον τόπο του. Αντλήστε από το κοινό όραμα που σας ενώνει με τον ηγέτη της Τ/κ Κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί για μια κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, κτίζοντας περαιτέρω στις σημαντικές συγκλίσεις που πετύχατε στις επίμονες διαπραγματεύσεις και δώστε όλο σας το είναι για να απαντήσει ο λαός μας με ένα μεγάλο «ναι» στο κάλεσμα της ιστορίας.
Επικαλούμαι τη βαθιά πεποίθηση και πίστη σας στον πολιτικό ρεαλισμό που μας κληροδότησε η σοφία του Γλαύκου Κληρίδη, ότι οι μεγάλοι ηγέτες δεν χαλιναγωγούνται και δεν κατευθύνουν τα βήματα τους από το φόβο και τη μιζέρια.
Σας ζητώ να ενεργήσετε σε κάθε σκέψη και δράση σας, με την υψηλή ωριμότητα που σας διακρίνει και είμαι βέβαιος ότι ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα του λαού μας θα σας στηρίξει.
Καλή επιτυχία !!
Νίκος Τορναρίτης

 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»