Τσίπρας: Είμαστε στα τελευταία μέτρα μαραθωνίου
16:04 - 06 Νοεμβρίου 2016
«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου», ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε τις βασικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμβολή νέων και παλιών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και τη στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη», ενώ χαρακτήρισε τον πρόσφατο ανασχηματισμό «τομή μέσα στη συνέχεια».
Αφού επισήμανε ότι «κανενός η καρέκλα δεν γράφει το όνομά του», πρόσθεσε ότι «η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της» και «τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Επανέλαβε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν βγει επιτέλους στο ξέφωτο, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη που σημαδεύτηκε από πολύ δύσκολες αποφάσεις και ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη, την περίοδο αυτή, για να κρατήσει την κοινωνία όρθια και αν και δεν πέτυχε όλα όσα ήθελε, πέτυχε πολλά.
Ανέφερε ότι ήρθε ο καιρός η χώρα να γυρίσει σελίδα και «από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο, στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη». «Εθνικός στόχος, είπε, είναι η ανάκτηση της εργασίας στην Ελλάδα. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2012 και προοπτικά να καταφέρουμε να μειώσουμε (την ανεργία) στο 10%».
Συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις και να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξουν θετικές αποφάσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δικαιούται πλέον τέτοια μέτρα για το χρέος και εκτίμησε αυτό είναι το νόημα και της επικείμενης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, δηλαδή να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται για το χρέος, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται και η ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό παράγοντα στις εξελίξεις στην περιοχή δια μέσου της πολυδιάστατης εξωτερικής της πολιτικής.
Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για το θέμα ως «μάχη» στον «πόλεμο» ανάμεσα στο «χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα» και την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεσμεύει την κυβέρνηση αλλά προσέθεσε ότι το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε κατ’ επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που υπονόμευσε κάθε προσπάθεια σύστασής του ενώ τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη ΝΔ να επιμείνει στην ίδια στάση αρνούμενη τη συνταγματική της υποχρέωση. Προειδοποίησε, δε, ότι κανείς δεν θα εκπέμψει ως «καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων» και ότι η επιστροφή στο προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς δεν είναι επιλογή.
Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι ταυτίζεται και με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό «το αποτυχημένο μοντέλο».
Επανέλαβε τη σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην προσέλκυση επενδύσεων, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και προανήγγειλε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου υπό τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, για πρώτη φορά, για τα προβλήματα που ο πολίτης αντιμετωπίζει καθημερινά στην προσπάθεια επικοινωνίας του με τη δημόσια διοίκηση «είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών».