Βγενόπουλος: Ο πρωταθλητής ξιφασκίας που άγγιξε κορυφή

O Aνδρέας Βγενόπουλος, έχασε σήμερα στις 03.30 τα ξημερώματα τη ζωή του μετά από καρδιακή ανακοπή.

Σε Ελλάδα και Κύπρο το όνομά του συνδέθηκε με τεράστια επιχειρηματικά ανοίγματα στον τραπεζικό και όχι μόνο τομέα, ενώ μετά την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, η επιχειρηματική του δράση στην μεγαλόνησο βρέθηκε στο επίκεντρο νομικών, δικαστικών και ανακρτικών ερευνών.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος γενήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1953. Αποφοίτησε από την Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε ιδρυτής της δικηγορικής εταιρίας “Βγενόπουλος και Συνεργάτες”.
 

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην "Thenamaris Shipping". Ήταν εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρι Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank.
 
Πρωταθλητής ξιφασκίας

Πριν την κατάκτηση της κορυφής του επιχειρηματικού κόσμου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ως νέος υπήρξε λάτρης του αθλήματος της ξιφασκίας, στην οποία κατέκτησε αμέτρητα μετάλλια και διακρίσεις. Με τον όμιλο του Παναθηναϊκού, τον οποίο υπεραγαπούσε, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.


Ήταν άλλωστε εγγονός του παλαιού παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών τη δεκαετία του 1950.


Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, εξάλλου, διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.
 
Τα πάντα ξεκίνησαν από τον «παππού»
 
«Η ψυχή του “παππού” θα αγαλιάζει, καθώς από εκεί ψηλά θα βλέπει τους στόχους του μικρού εγγονού. Και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο νεότερος φιλοδοξεί να γίνει κάτι μεγάλο, τόσο στην κοινωνική ζωή όσο και στον αθλητισμό. Η πίστη με την οποία αντιμετωπίζει το κάθε τι, είναι καλός οιωνός για το μέλλον του».

Με αυτά τα λόγια παρουσιάζει τον δεκαεξάχρονο Ανδρέα Βγενόπουλο η «Αθλητική Ηχώ» το 1969.

Ο παππούς Ανδρέας Βγενόπουλος, ο έφηβος με τα «χιονισμένα» μαλλιά, όπως τον φώναζαν, από νεαρός μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία ήταν λάτρης του αθλητισμού. Γνώρισε τον Παναθηναϊκό και έγινε μέλος της οικογένειάς του στα μέσα του ’30. Ως στέλεχος του Δ.Σ. βοήθησε να παρθούν καθοριστικές αποφάσεις, να βγει ο Σύλλογος από μεγάλες κρίσεις και αδιέξοδα. Ήταν πρόσωπο κοινής αποδοχής, ιδιαίτερα αγαπητός ακόμα και από εκπροσώπους αντίπαλων ομάδων.
 

Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής μεταγραφών, μέσα από την οποία κατάφερε και έντυσε με την πράσινη φανέλα ποδοσφαιριστές θρύλους, όπως ο Μίμης Δομάζος και ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης.
«Το ποδόσφαιρο της Αθήνας θα βρίσκονταν σε πρωτόγονα επίπεδα αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Βγενόπουλος». Τα λόγια της εφημερίδας ΦΩΣ αντικατοπτρίζουν άριστα την εικόνα και την προσφορά του στον αθλητισμό και εξηγούν ίσως τον λόγο που εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΠΣΑ για 18 συνεχόμενα χρόνια.

Ο πατέρας Ευάγγελος Βγενόπουλος, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου που ειδικευόταν στις εκδρομές φιλάθλων του Παναθηναϊκού, πέρασε και αυτός από το συμβούλιο του Τριφυλλιού και διετέλεσε αρχηγός των αποστολών της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ως χαρακτήρας όμως διέφερε από τον πατέρα του. Ενώ ήταν το ίδιο επικοινωνιακός και μπορούσε εύκολα να πείσει και να καθοδηγήσει, δεν τον διέκρινε η ψυχραιμία του «γκριζομάλλη» Ανδρέα. Ήταν περισσότερο οπαδός. Με την καλή έννοια.

Σε αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε ο Ανδρέας και η Ειρήνη. Περιπτώσεις για τις οποίες η φράση «Παναθηναϊκοί από κούνια» βρίσκει την κυριολεκτική της σημασία.

Η Ειρήνη, σε ηλικία 15 ετών θέλησε να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού και του μπαμπά της και εγγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Μόλις είχε συστηθεί από τον Όμιλο το γυναικείο τμήμα οπλομαχίας (ξιφασκία) και η Ειρήνη δοκίμασε την τύχη της στο «άθλημα των ευγενών».


Την ίδια περίοδο εγγράφηκε και ο μικρός, 12χρονος τότε, αδελφός της Ανδρέας στο ίδιο άθλημα. Μπορεί να μην έφτασε σε μεγάλες επιτυχίες η Ειρήνη, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον Ανδρέα Βγενόπουλο που με πείσμα και ιδρώτα αναδείχθηκε σε κορυφαίο οπλομάχο της χώρας, από τους καλύτερους που έχει βγάλει ποτέ η ελληνική ξιφασκία. Επιστέγασμα η συμμετοχή του το 1972 στους Ολυμπιακούς του Μονάχου.
 
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, όμως, παράλληλα με τον Παναθηναϊκό έμαθε και τα ταξίδια, αφού αυτό ήταν το επάγγελμα του πατέρα του. Χαρακτηριστική περίπτωση το 1967, όταν παρέα με την αδελφή του και την οικογένεια Χατζησαράντου ταξίδεψαν στο Μόναχο για να δουν τους «πράσινους» να αντιμετωπίζουν τη Μπάγερν. Το αυτοκίνητο ξεχώριζε και έγινε θέμα των αθλητικών εφημερίδων, καθώς στο καπό και στην οροφή υπήρχαν δύο τεράστια τριφύλλια.


Στην κορυφή της MIG

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος διατέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του Marfin Investment Group (ΜΙG), το οποίο μεταξύ άλλων ελέγχει το 89% της Vivartia (πρώην Δέλτα), Chipita, Μπαρμπα-Στάθης, Goody's, το ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, την Attica Holdings που κατέχει τα SuperFast Ferries και τα Blue Star Ferries, το Hilton Cyprus, τη Singular Logic, κ.ά. Τη θέση του εκτελεστικού προέδρου την ανέλαβε τον Ιούνιο του 2008, αφήνοντας τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου που κατείχε έως τότε.

Στις 12 Ιουλίου 2016 το Δ.Σ. της MIG αποφάσισε ευρείες αλλαγές στη διοίκηση του ομίλου με την αντικατάσταση του Ανδρέα Βγενόπουλου από τη θέση του προέδρου. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος παρέμεινε απλό –μη εκτελεστικό– μέλος. Στις 14 Ιουλίου 2016 ανέλαβε πρόεδρος -μη εκτελεστικό μέλος- στο Δ.Σ. του νοσοκομείου "Υγεία".

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στην δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
 
Με πληροφορίες από wikipedia, greenzone.gr
 
 

Δειτε Επισης

Επτά χρόνια ποινή φυλάκισης για τον άνδρα που σκότωσε έναν ηλικιωμένο στο Ηράκλειο
«Μπούκαρε» στο σπίτι της πρώην του για να πάρει τα παιδιά–Πάτησε το «panic button» η γυναίκα
Νέα ανάρτηση Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα-«Ουάου, σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»
Ο υποψήφιος Γκλέτσος θέλει για πρόεδρο τον… Πολάκη-«Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά»
Νεαρός κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες-Έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 29χρονο μοτοσικλετιστή τα ξημερώματα στην Παιανία
Τραγωδία με 27χρονη που βρέθηκε νεκρή μέσα στο δωμάτιό της στο Ηράκλειο
Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν σήμερα τις πολιτικές τους προτεραιότητες στο ΣΕΦ
Επίθεση με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκε αστυνομικός, έγιναν 23 προσαγωγές
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω ραγίσματος στον ανεμοθώρακα