Κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι!

Αμφότερες προέρχονται από εντός έδρας ισοπαλίες που δεν επέτρεψαν στη μεν ΑΕΚ να αποσπαστεί στο +5 από τον ΑΠΟΕΛ, στη δε ΑΕΛ να ισοβαθμήσει με τους «γαλαζοκίτρινους». Και οι δύο φιλοδοξούν να επιστρέψουν άμεσα στις νίκες και γνωρίζουν πως στο αποψινό μεταξύ τους ντέρμπι έχουν πολλά να αποδείξουν.
 
Το διακύβευμα για την ΑΕΚ
Για την ομάδα του Ιμανόλ Ιδιακέθ είναι το πρώτο παιχνίδι μετά τον τερματισμό του νικηφόρου σερί στο πρωτάθλημα και μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τζοάν Τομάς. Η νίκη θα κρατήσει την ομάδα μόνη στο ρετιρέ αυξάνοντας συνάμα την απόστασή της από έναν μνηστήρα του τίτλου, θα τονώσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία πως -παρά τη σημαντικότατη απώλεια- το ρόστερ διαθέτει επαρκές βάθος για να καλυφθεί το κενό.
Σε περίπτωση ισοπαλίας ή ήττας, η πρωτοπορία στη βαθμολογία θα τεθεί εν κινδύνω, η αποψινή αντίπαλος θα την πλησιάσει σε απόσταση βολής, η ανησυχία για την απώλεια του Τομάς θα ενταθεί, ενώ θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για την αληθινή δυναμική των «κιτρινοπρασίνων», οι οποίοι θα έχουν αποτύχει να νικήσουν σε διαδοχικά ντέρμπι στη νεόδμητη έδρα τους.
 
Το διακύβευμα για την ΑΕΛ
Για την ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου οι ισοπαλίες με Εθνικό, Ανόρθωση και ΑΕΖ έχουν καταδείξει ήδη ότι η μηχανή της νέας ΑΕΛ δεν είναι απόλυτα κουρδισμένη. Αν μετά το τοπικό ντέρμπι με τον Απόλλωνα, οι «λέοντες» καταβάλλουν και την ΑΕΚ (και δη στην έδρα της) τα εν λόγω στραβοπατήματα θα χαρακτηριστούν ως φυσιολογικά για μια ριζικά ανανεωμένη ομάδα και θα επισκιαστούν από τη δυναμική που θ’ αποκτήσει η ΑΕΛ έχοντας θριαμβεύσει σε δύο κρας τεστ και πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Επιπροσθέτως, ενδεχόμενη νίκη θα καταδείξει ότι ο σύλλογος της Λεμεσού έχει το χαρακτήρα να επιστρέφει δυναμικά έπειτα από κάθε γκέλα.
Η ισοπαλία δεν είναι αρνητικό αποτέλεσμα για την ομάδα του Χριστοδούλου, πιθανότατα όμως θα συνοδευτεί από άνοιγμα της απόστασης από τον ΑΠΟΕΛ και συνάμα συρρίκνωση του προβαδίσματος έναντι της Ομόνοιας. Ενδεχόμενος τερματισμός του αήττητου θα φέρει την ΑΕΛ στο -7 από την κορυφή και με Ομόνοια, Απόλλωνα σε θέση… προσπεράσματος.
 
Η μάχη των πάγκων
Στο αποψινό ντέρμπι ο Ιδιακέθ θα δείξει αν το 3-5-2 είναι γενικότερα μια βασική επιλογή για τα ντέρμπι ή απλώς επιστρατεύθηκε απέναντι στον πρωταθλητή, ενώ θα δώσει και ένα πρώτο δείγμα των σκέψεών του για την αναπλήρωση του Τομάς. Αμφότερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Από την πλευρά του ο Πάμπος Χριστοδούλου καλείται να δείξει πως η γκέλα απέναντι στην ΑΕΖ ήταν απλώς θέμα έλλειψης συγκέντρωσης των παικτών του. Αν με την επιστροφή του Σοάρες στο αρχικό σχήμα η ομάδα ρολάρει, όλα καλώς, αν όχι, τότε θα πρέπει να φανερώσει ποια είναι τα εναλλακτικά σχέδιά του σε επίπεδο συστήματος και στελέχωσης θέσεων.