Πιέρος, ο… αχαλίνωτος!

Το κοντέρ γράφει ασταμάτητα. Επί του παρόντος είναι σταματημένο στα εννέα τέρματα σε 18 αγώνες -μέσος όρος μισό ανά παιχνίδι, όταν την περασμένη περίοδο ευρισκόταν στο 0,3 (10 γκολ σε 33 συμμετοχές).
Απ’ αυτά τα εννέα ουδέν ήταν διακοσμητικό στο σκορ, δεν ήταν δηλαδή το τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο σε μια καθαρή νίκη της ομάδας του. Απέναντι σε TNS (3-0) και ΑΕΖ (4-1) πέτυχε το δεύτερο γκολ, απέναντι σε Κοπεγχάγη (1-1), Ολυμπιακό Πειραιώς (1-0), Γιανγκ Μπόις (1-0) άνοιξε το σκορ, ενώ απέναντι στη Νέα Σαλαμίνα (4-0) και Εθνικό (2-0) πέτυχε τα δύο πρώτα τέρματα.
Εκτός από βαρυσήμαντα, τα τέρματά του φέρουν και τη σφραγίδα του: είναι παλικαρίσια, ζόρικα, αποτέλεσμα κερδισμένης μονομαχίας, καλής κίνησης στο χώρο, κατάλληλης τοποθέτησης, τελειωμάτων με ακρίβεια.
Στα πλέι οφ της περασμένης περιόδου, στην εκπομπή «Ώρα για Μπάλα», ο Σάββας Κωνσταντίνου κατέδειξε σε πλείστες περιπτώσεις στην τεχνική ανάλυση των πιο σημαντικών φάσεων της κάθε αγωνιστικής πόσο πολλή, αθόρυβη, αλλά ουσιαστική δουλειά κάνει εντός κι εκτός περιοχής για τον ΑΠΟΕΛ ο Πιέρος Σωτηρίου.


Αυτήν τη χρονιά, δίχως το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ο 23χρονος καταπλήσσει (θεατές και αντιπάλους) με το ρεπερτόριό του σε κινήσεις. Ταχύτητα, δύναμη, πάθος και αποφασιστικότητα ουδέποτε του έλειψαν. Τους περασμένους μήνες, ωστόσο, ο διεθνής επιθετικός έχει γίνει ένας πολύ πιο ισορροπημένος παίκτης. Ακόμη του φεύγουν κοντρόλ και τελειώματα, αλλά είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν και -το κυριότερο- δεν τον επηρεάζουν ψυχολογικά στο υπόλοιπο του αγώνα.
Ο Σωτηρίου ξεχειλίζει πλέον από αυτοπεποίθηση και αυτό είναι έργο πρωτίστως του Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος την περασμένη περίοδο τον πίστεψε, τον έριξε στα βαθιά και τον πίστεψε. Με αυτό το δείγμα γραφής και τις επιδόσεις του στην τρέχουσα περίοδο ο Τόμας Κρίστιανσεν θα ήταν (τουλάχιστον) εμπαθής, αν δεν τον εμπιστευόταν. Επιθετικός κορυφής ήταν και ο Δανός ως ποδοσφαιριστής, ξέρει ν’ αναγνωρίζει το ταλέντο και την ποιότητα στη συγκεκριμένη θέση.
Ο 23χρονος άσος δικαιώνει συνάμα και δύο τοποθετήσεις του Στάικου Βεργέτη στην εκπομπή «Ώρα για Μπάλα». Ο Ελλαδίτης τεχνικός της Νέας Σαλαμίνας ισχυρίστηκε πως ο Κύπριος επιθετικός είναι πιο δύσκολα ελέγξιμος για τις αντίπαλες άμυνες απ’ ό,τι ο Φερνάντο Καβενάγκι και καυτηρίασε τη νοοτροπία (σε Κύπρο και Ελλάδα) της προτίμησης σε αλλοδαπούς για τις θέσεις στην επίθεση.
Ανήμερα του αγώνα με τους Γιανγκ Μπόις οπαδοί του ΑΠΟΕΛ υποστήριζαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές πως η ομάδα τους τον ερχόμενο Ιανουάριο χρειάζεται οπωσδήποτε έναν επιθετικό, την επομένη της νίκης επί των Ελβετών ο πρόεδρος Πρόδρομος Πετρίδης επιβεβαίωνε ότι οι «γαλαζοκίτρινοι» ήδη ψάχνουν για παίκτη στη γραμμή κρούσης.
Μέχρι πρότινος η απορία μου ήταν αν ο υπό αναζήτηση επιθετικός υπολογίζεται ως Νο3 στην ιεραρχία σε μια ομάδα, της οποίας ο προπονητής παίζει μ’ έναν φορ, άρα είναι καλυμμένη με δύο παίκτες στην ίδια θέση. Από το βράδυ της Πέμπτης η απορία έχει λυθεί: καλώς αναζητούν όλοι στον ΑΠΟΕΛ έναν πρόσθετο επιθετικό και σώφρον θα είναι να προχωρήσουν σε πρωτοκλασάτη επιλογή. Διότι με τα τέρματα, τις εμφανίσεις και το βαθμό προόδου του στην τρέχουσα περίοδο, ο Πιέρος Σωτηρίου θ’ αποτελέσει σύντομα παρελθόν: είτε (το συντομότερο) στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου είτε (το αργότερο) σε αυτό του ερχόμενου καλοκαιριού.