Σκηνικό πολέμου στην Κωνσταντινούπολη (pics+vid)

Σκηνικό πολέμου στην Τουρκία, με πλήθος κόσμου να έχει βγει στους δρόμους μετά και τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, αλλά και βουλευτών και αξιωματούχων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
 
 
Στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί  δακρυγόνα και αντλίες νερού, προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση υπέρ της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, όπως ανέφερε ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στο σημείο.
 
 


Οι συγκεντρωμένοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας.


Ένας άλλος δημοσιογράφος του Reuters είπε ότι στη συνοικία Σισλί της Κωνσταντινούπολης είναι έντονη η οσμή των δακρυγόνων ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν στην περιοχή.

 
 
Διαδηλώσεις στην Ευρώπη
 
Χιλιάδες Κούρδοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες συλλήψεις Βουλευτών και αξιωματούχων του φιλοκουρδικού κόμματος.

Πλήθος Κούρδων διαδήλωσαν στην Κολωνία για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύλληψη των μελών της ηγεσίας και των βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Η διαδήλωση που ήταν ειρηνική συγκέντρωσε περί τα 6.500 άτομα, σύμφωνα τους υπολογισμούς της αστυνομίας, συμμετοχή μικρότερη από αυτήν που υπολόγιζαν οι οργανωτές που ήλπιζαν στην προσέλευση 10.000 έως 15.000 ανθρώπων. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και πορτρέτα των στελεχών του κόμματος , κυρίως του νεαρού χαρισματικού του ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Οι συλλήψεις των μελών της ηγεσίας το φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία προκάλεσαν οριγισμένες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο στη Γερμανία, προειδοποιώντας την Τουρκία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης.

Στη Γερμανία κατοικεί η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στον κόσμο και η σημαντικότερη κουρδική κοινότητα στην Ευρώπη, που αριθμεί περί το ένα εκατομμύριο μέλη, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για εξαγωγή της σύγκρουσης στο γερμανικό έδαφος.
 
Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα και στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και για τη σιωπή της Ευρώπης.

Στο Παρίσι, περί τους 2.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπυμπλίκ πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Σατλέ κρατώντας πανώ που έφραφαν «Σταματείστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «Η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή».
 

Δειτε Επισης

Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Μετέτρεψε το βαν του σε αποθήκη για τα αδασμολόγητα καπνικά ο 60χρονος-Απασχόλησε ξανά τις Αρχές
Ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη η πλατφόρμα για αιτήσεις για ηλεκτροκίνηση-Οι χορηγίες που παραχωρεί το κράτος
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Έντονος ο Κέττηρος για τις προσφυγικές κοινότητες-Ζητά στρατηγικό σχεδιασμό
Χειροπέδες και σε 15χρονο για την επίθεση και ληστεία ζεύγους στην Πάφο
Το 2026 στη Βουλή η ειδική νομοθεσία για αναπηρία-Βάλλουν κατά Υφυπουργείου Πρόνοιας οι οργανώσεις