Ανατροπή με σφραγίδα Ιδιακέθ! (vid, gallery)

Πριν το ντέρμπι με την ΑΕΛ το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου στην ΑΕΚ ήταν πώς και πόσο θα καλυφθεί το κενό του τραυματία Τομάς. Μετά το 2-1 επί της ομάδας του Πάμπου Χριστοδούλου η απάντηση είναι σαφής: ο Ιμανόλ Ιδιακέθ! Σε μια αναμέτρηση που φαινόταν να στραβώνει επικίνδυνα για τους Λαρνακείς, ο Βάσκος ανέλαβε με τις αλλαγές προσώπων και συστήματος στην επανάληψη να τους οδηγήσει στην ανατροπή και στην εδραίωση στην κορυφή της βαθμολογίας, στο +7 πλέον από το σύλλογο της Λεμεσού, ο οποίος «πλήρωσε» τη συνειδητή επιλογή του να παίξει στην επανάληψη για την υπεράσπιση (και όχι τη διεύρυνση) του προβαδίσματός του.
 
Προβάδισμα με Τζούνιορ
Κατά τα ειωθότα η ΑΕΚ επιχείρησε δυναμικό ξεκίνημα και θα μπορούσε να είχε προηγηθεί στο 2’, όταν επωφελουμένος κακής συνεννόησης των Φορτούνα και Ρόμο ο Ακοράν γύρισε την μπάλα παράλληλα με τη γραμμή της κενής εστίας, όμως δεν υπήρχε συμπαίκτης του να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.
Ακολούθησαν τα σουτ των Τριτσκόφσκι (8’), Λαρένα (25’), πριν η φιλοξενούμενη αρχίσει να ισορροπεί το παιχνίδι και φτάσει στη δική της πρώτη ευκαιρία. Αυτή ήλθε στο 35’ και μετατράπηκε σε γκολ, καθώς από εκτέλεση φάουλ του Γεωργιάδη ο Τζούνιορ με γυριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην ανοικτή γωνία του Μίνιο.


Η απάντηση των Λαρνακέων θα μπορούσε να είναι άμεση, αν στο 37’ ο Άλβες μετά από ασίστ του Ακοράν δεν αστοχούσε μόνος απέναντι στον Ρόμο.
 
Τα πάνω-κάτω σε 4’!
Στην επανάληψη η ΑΕΛ έδωσε χώρο και μπάλα στην ΑΕΚ, προκειμένου να βρει ανοιχτό γήπεδο και ευκαιρίες στις αντεπιθέσεις. Η τακτική αυτή παρ’ ολίγον να αποφέρει το 2-0, όμως από το γύρισμα του Γεωργιάδη ο αμαρκάριστος Σόουζα πλάσαρε άουτ (55’). Με την είσοδο του Τέτε ο Ιδιακέθ επιχείρησε να κάνει πιο δημιουργική την ομάδα του, ενώ με την αντικατάσταση του Μουρίγιο από τον Χαραλαμπίδη το σύστημα μετατράπηκε σε 3-5-2.
Η πίεση στη φιλοξενούμενη άμυνα αυξήθηκε και τρία λεπτά αργότερα μια λανθασμένη απομάκρυνση έδωσε την ευκαιρία στον Γαρίδο να τροφοδοτήσει τον αμαρκάριστο Ακοράν, ο οποίος μ’ έναν «κεραυνό» δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Ρόμο ισοφαρίζοντας σε 1-1 (79’).
Με τον κόσμο στις κερκίδες αφυπνισμένο και εμφανή την ψυχολογική ανάταση των παικτών της η οικοδέσποινα αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία, προκειμένου στο 83’ να ολοκληρώσει την ανατροπή της: αυτή τη φορά ο Ακοράν έγινε τροφοδότης και ο νεοεισελθών Τέτε σκόρερ μ’ ένα υπέροχο φαλτσαριστό σουτ στη γωνιά της εστίας της ΑΕΛ, αφού πρώτα είχε ελιχθεί μεταξύ τριών παικτών!
Οι φιλοξενούμενοι πέρασαν στο παιχνίδι τους Ουέλινγκτον και Μπουένο, έριξαν το βάρος τους στην επίθεση και θα μπορούσαν να είχαν φτάσει στο 2-2, αν στο 94’ ο Σοάρες είχε λίγο καλύτερο σημάδι στο σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής.
ΑΕΚ (4-1-4-1): Μίνιο - Ορτίθ, Μουρίγιο (76’ Χαραλαμπίδης), Μοϊσόφ, Γαρίδο - Λαμπάν - Ακοράν, Μπόλιεβιτς (60’ Τέτε), Λαρένα, Τριτσκόφσκι - Άλβες (84’ Καταλά).
ΑΕΛ (4-2-3-1): Ρόμο - Αϊρόσα, Τζούνιορ, Σιέλης, Φορτούνα - Νικολάου (86’ Μπουένο), Σοάρες - Γεωργιάδης (68’ Σαβανέ), Σόουζα (84’ Ουέλινγκτον), Μέσκα - Αρουαμπαρένα.