Μαζικές συλλήψεις βουλευτών μέσα στη νύχτα στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννιά βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας πριν τα ξημερώματα σήμερα λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με "τρομοκρατική προπαγάνδα".
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση. Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, είπαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.
 
"Το HDP κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν", παρότρυνε το κόμμα σε μήνυμα στο Twitter, αναφερόμενο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αστυνομία έκανε επιδρομή επίσης και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας, και διεξήγαγε έρευνα. Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα. Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με μάρτυρα.


Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στην Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος ήρθη στις αρχές του χρόνου αυτού. Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
 
Την αντίθεσή του με την σύλληψη των συμπροέδρων και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος εξέφρασε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ του απάντησε ότι μπερδεύει την πολιτική με την τρομοκρατία.

“Εμείς είμαστε εναντίον να μπαίνουν φυλακή οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, οι πολιτικοί, οι επιστήμονες, οι δημοσιογράφοι, ό,τι και να είναι οι απόψεις τους. Εάν υποστηρίζετε την δημοκρατία θα στηρίξετε όπως αυτοί που έρχονται με εκλογές να φύγουν με εκλογές. Διαφορετικά σκοτώνετε τη δημοκρατία”, είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μπερδεύει δύο πράγματα και πως το σημερινό επεισόδιο έχει να κα κάνει εξολοκλήρου με την τρομοκρατία. “Είναι μια νομική διαδικασία σχετικά με τους βουλευτές των οποίων έχει αρθεί η ασυλία τους με συνταγματική μεταρρύθμιση. Δεν χρειάζεται να μπερδεύει τους πολίτες”, ανέφερε.

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρωθυπουργός σχολίασε και τις δυσκολίες στην πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας σήμερα το πρωί λέγοντας ότι έγινε για λόγους ασφαλείας. “Αυτά είναι προσωρινά μέτρα. Όταν ξεπεραστεί ο κίνδυνος θα επανέλθουν όλα κανονικά”, ανέφερε.
 
“Πρόκειται για πραξικόπημα από τον Ερντογάν”

Την Τουρκία την χτύπησε ένα πραξικόπημα ακόμη, ήταν η δήλωση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αλί Σεκέρ, όταν σχολίασε τη σύλληψη των δύο συμπροέδρων του HDP καθώς και των 9 βουλευτών του κόμματος. Ο Αλί Σεκέρ είπε ότι πρόκειται για μια πρόκληση η οποία οδηγεί την Τουρκία στην βία. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεχτο για την δημοκρατία και πως και στο παρελθόν είχαν συλληφθεί βουλευτές στην Τουρκία και ήταν ντροπή για την Τουρκία.
 
Επίσης ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρίκουλου από τον λογαριασμό του στο τουίτερ ανέφερε ότι “αυτό δεν είναι μόνο πραξικόπημα είναι την ίδια ώρα μια κίνηση για τον διαμοιρασμό της χώρας. Η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει βομβαρδιστεί για δεύτερη φορά”.
 
Νέα προειδοποίηση της ΕΕ στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για την σύλληψη χθες το βράδυ βουλευτών του HDP στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για  υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, προειδοποιεί για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και ζητά πολιτική λύση στο κουρδικό, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γιοχάννες Χαν.
 
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι βρίσκονται και οι συμπρόεδροι του κόμματος Figen Yüksekdağ και ο  Selahattin Demirtaş, "δύο δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες και έμπιστοι συνομιλητές της ΕΕ", αναφέρουν η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος, προειδοποιώντας την Τουρκία για υπονόμευση των βασικών αρχών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
 
"Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες που εκφράσαμε για την άρση τη ασυλίας σε πάνω από 130 δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές του Κοινοβουλίου το Μάιο του τρέχοντος έτους", αναφέρουν και τονίζουν ότι "δεν θέτουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη πολύ τεταμένη κατάσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, για την οποία μπορεί να υπάρξει μόνο μια πολιτική λύση".
 
Η ΕΕ θεωρεί ότι τις ενέργειες εναντίον του ΡΚΚ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση και από την ΕΕ, ως νόμιμες. Όμως, σύμφωνα με την κοινή δήλωση πιστεύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει ποτέ να υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.
 
"Αναμένουμε από την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την κατάσταση από πολύ κοντά, σε διαρκή συντονισμό με όλα τα κράτη μέλη", καταλήγουν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιοχάννες Χαν.
 
 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ