Τα σενάρια αποκλεισμού του ΑΠΟΕΛ

«Αγκαλιά» με την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκεται ο ΑΠΟΕΛ μετά τη νίκη με 1-0 επί της Γιανγκ Μπόις στο ΓΣΠ που ήταν η τρίτη των «γαλαζοκιτρίνων» στον Όμιλο της διοργάνωσης.
Με εννέα βαθμούς συγκομιδή οι πρωταθλητές έχουν, βάση στατιστικής, εξασφαλισμένη την πρόκριση κατά 94,5%, καθώς στην επταετία του Γιουρόπα Λιγκ (αρχής γενομένης από την περίοδο 2009/10) μόλις το 5,5% των ομάδων που συγκέντρωσαν 9 ή περισσότερους βαθμούς δεν προκρίθηκαν στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης.
 
 
Υπάρχουν δύο σενάρια που αφήνουν τον ΑΠΟΕΛ χωρίς ένα από τα δύο εισιτήρια. Ακραία μεν, αλλά υπαρκτά και ανεπιθύμητα για τους πρωταθλητές Κύπρου.
Αν ο ΑΠΟΕΛ χάσει τα επόμενα δύο παιχνίδια με Αστάνα εκτός (24/11) και Ολυμπιακό Πειραιώς εντός (8/12) και η Γιανγκ Μπόις κερδίσει τους αγώνες με Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» και Αστάνα στην Ελβετία, τότε ο ΑΠΟΕΛ θα μείνει στην τρίτη θέση του ομίλου με 9 βαθμούς. Με τους «ερυθρόλευκους» και την Γιανγκ Μπόις να έχουν από δέκα.
 
 
 
Εκτός και με 10 βαθμούς
Ο βαθμός της ισοπαλίας κόντρα στην Αστάνα στο Καζακστάν την 5η αγωνιστική των Ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ μπορεί να μην εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκριση στον ΑΠΟΕΛ, ενώ υπάρχει σενάριο που αφήνει εκτός επόμενης φάσης τους «γαλαζοκίτρινους» ακόμα και αν τελειώσουν τον Όμιλο με 10 βαθμούς.
 
Εφόσον οι Γιάνγκ Μπόις κερδίσει τα επόμενα δύο παιχνίδια και ο Ολυμπιακός νικήσει τον ΑΠΟΕΛ, τότε οι τρεις ομάδες θα ισοβαθμήσουν στους δέκα βαθμούς. Σε περίπτωση διπλής ή και τριπλής ισοβαθμίας τότε τα κριτήρια που ισχύουν είναι τα ακόλουθα:
1. Οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν οι τρεις ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες στον Όμιλο (αν επαληθευτεί το πιο πάνω σενάριο ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός και Γιανγκ Μπόις θα έχουν από έξι βαθμούς). 
 
2. Ο συνολικός απολογισμός τερμάτων στα μεταξύ των ομάδων παιχνίδια. Μέχρι στιγμής ο ΑΠΟΕΛ έχει 3-3, ο Ολυμπιακός 1-1 και η Γιανγκ Μπόις 3-3.
 
3. Τα γκολ που σημείωσαν οι ομάδες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο ΑΠΟΕΛ σημείωσε 3, ο Ολυμπιακός 1 και η Γιανγκ Μπόις 3.
 
4. Τα εκτός έδρας γκολ που σημείωσαν οι ομάδες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε 2, ο Ολυμπιακός 1 και η Γιανγκ Μπόις 0.